Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çiğ hazır dönerin KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.10.15.01-KDV-2011/107-1374/-34

27/03/2012

Konu

:

Çiğ hazır dönerin KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, çiğ hazır dönerin toptan tesliminde uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında bilgi istenilmektedir.

            Katma değer vergisi oranları Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan teslim ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında "TGTC nin 2 no.lu Faslında yer alan mallar" sayılmıştır. 28.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 14.11.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2 no.lu Fasılda yer alan mallar bu sıradan çıkarılarak I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.

            TGTC nin 2 nci Faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 nci Fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının; kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri yer aldığından, 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı  ile yapılan düzenleme sonucu  28.11.2011 tarihinden itibaren, TGTC nin 2 nci faslı kapsamında değerlendirilen taze veya dondurulmuş;

             -etler (kıyma dahil),

             -büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinden yaprak halinde veya diğer şekillerde (kıyma) ürünün karekterini ve taze etin iç yapısını değiştirmeyecek şekilde yumuşatılan ve baharat ilave edilerek hazırlanan çiğ döner (eti),

            2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında değerlendirilmekte ve toptan teslimi % 1, perakende teslimi ise % 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

           Diğer taraftan, bu ürünlerden etin karakteristik özelliklerinin yok olmasına ve hücre iç yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilenler TGTC nin 16 ncı Faslı kapsamında olup, toptan ve perakende teslimi 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 12 inci sırası uyarınca  % 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.