Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarının toptan alımında KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

ÇOK İVEDİ

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.54.15.01-110-2011-36-18

27/03/2012

Konu

:

Büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarının toptan alımında KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, küçük ve büyükbaş hayvanların sakatatlarının toptan tesliminde uygulanacak katma değer vergisi oranı hususundaki Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            Katma değer vergisi oranları, Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033  sayılı Kararname eki I sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki diğer mal ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında "TGTC nin 2 no.lu Faslında yer alan mallar" sayılmıştı, 28.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 16.12.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikte 2 no.lu Fasılda yer alan mallar bu sıradan çıkarılarak, sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.

            TGTC nin 2 inci Faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 inci Fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının; kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri yer almaktadır. TGTC nin 2 no.lu Faslına ait 02.06 tarife pozisyonunda "Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların 'yenilen sakatatı (taze,soğutulmuş veya dondurulmuş)" ismen tanımlanmıştır. İnsan gıdası olarak kullanılan sakatatlar; başlar ve bunların kesilmiş parçaları (kulaklar dahil), ayaklar, kuyruklar, kalpler, diller, etin parçalara ayrılmasında ortaya çıkan kalın veya ince artıklar-kırpıntılar, anliyon zarı, gırtlak, timus bezleri, karaciğer, böbrek, akciğer, beyin, pankreas, dalak, omurilik, yumurtalık olarak sayılabilir.

            Buna göre, 28.11.2011 tarihinden itibaren, yukarıda sayılan sakatatların da etlerde olduğu gibi 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü  sırası kapsamında değerlendirilmesi ve  toptan teslimlerine % 1, perakende teslimlerine ise  % 8 oranında katma değer vergisi uygulanması  gerekmektedir.

            Ancak, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 3 üncü sırasında TGTC nin 0504.00 "Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)" tarife alt pozisyonu sayılmış olup, bu kapsamdaki şirden, bağırsaklar, mide (işkembe), mesane 2 inci  fasıl kapsamında yer almadığından, toptan ve perakende teslimleri % 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.