Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından temin edilecek bakım onarım hizmetleri karşılığında yapılacak ödemelerin vergisel durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1386-459

05/04/2012

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Bakanlığınızca kullanılan bilgisayar yazılımlarına ilişkin olarak yurtdışından temin edilecek bakım onarım hizmetleri karşılığında yapılacak ödemelerin  kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve damga vergisi karşısındaki durumu hakkında bilgi istenilmektedir.

            KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN:  

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasında sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceği hükmü yer almış, üçüncü fıkrasında dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar bentler halinde sayılmıştır.

            Öte yandan, aynı Kanunun dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, serbest meslek kazançları için yapılacak ödemelerden, kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hüküm altına alınmış olup; söz konusu kesinti oranı 12/01/2009 tarihli ve 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 20 olarak belirlenmiştir.

            Özel telep formu ve eki yazılarınızın incelenmesinden, Kurumunuzun Slot Koordinasyon Biriminin yazılım ihtiyacı doğrultusunda merkezi Danimarka'da bulunan ... firmasından SCORE adlı yazılım programı alındığı, adı geçen Firmanın kendi ülkesinde kurumlar vergisi mükellefi olduğu ve Türkiye'de herhangi bir şubesi ve temsilciliği bulunmadığı, Kurumunuz ile ... firması arasında imzalanan SCORE Bakım ve Destek Sözleşmesinin incelenmesinden de ... firmasının SCORE kullanıcı lisanslarını satmaya yetkili olduğu, imzalanan SCORE Bakım ve Destek Sözleşmesinin lisans sözleşmesinin eki olduğu, sözleşmenin konusunun, söz konusu yazılımın kullanımına bağlı olarak telefon, faks, elektronik posta veya modem aracılığıyla sağlanan danışmanlık, yardım ve destek verilmesi işi olduğu, ayrıca yazılım ürününün yeni versiyonlarına göre yapılacak güncellemeleri kapsadığı anlaşılmıştır.

            Bu açıklamalara göre;

            -Yurtdışında mukim firmalardan ithal edilen yazılım programları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünüzce kullanılması halinde yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliği taşıyacağından, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

            -Yurtdışında mukim firmadan, Müdürlüğünüzün kendi bünyesinde kullanmak üzere daha önce piyasada bulunmayan bir yazılım programının özel olarak hazırlatılarak satın alınması halinde, yurt dışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç serbest meslek kazancı niteliği taşıdığından bu kapsamdaki ödemeler üzerinden % 20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.

            Bu çerçevede, söz konusu yazılım programları ile ilgili olarak alınan bakım ve destek gibi hizmetler karşılığında yapılan ödemeler üzerinden de ilgili oldukları yazılım programlarının satın alınması için yapılan ödemelerin tabi olduğu esaslar çerçevesinde vergi kesintisi yapılacaktır. 

            Diğer taraftan, Danimarka ile ülkemiz arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bulunması nedeniyle, öncelikle bu hükümlerinin dikkate alınacağı tabiidir.

            KATMADEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:          

            3065 sayılı KDV Kanununun;

            -1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV'ye tabi olduğu,

            -8/1-b maddesinde, ithalatta mal ve hizmet ithal edenlerin verginin mükellefi olduğu,

            -9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezive iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı'nın vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

            hüküm altına alınmıştır.

            Diğer yandan, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Yurt Dışından Sağlanan Hizmetler" başlıklı (C) bölümünde; "KDV Kanununun 1 inci maddesine göre, işlemler Türkiye'deyapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı Kanunun 6/b maddesine göre, Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetler Türkiye'de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkez ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanunun 9 uncu maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

            Buna göre, Kurumunuzca kullanılan yazılımlar için yurtdışından temin edilen bakım onarım hizmeti KDV ye tabi olup, bu hizmete ait KDV nin Kurumunuz tarafından sorumlu sıfatıyla verilecek 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

             DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN:

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini, kişilerin ödeyeceği, 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Yine aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün "1. Makbuzlar" başlıklı alt bölümünün (a) fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların binde 8,25 oranında damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne yer verilmiştir.

            Bu itibarla, 5018 sayılı Kanunda özel bütçeli kurumlar arasında yer alan Müdürlüğünüz,  Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi kapsamında resmi daire statüsünde bulunduğundan, Kurumunuz tarafından ... firmasından ithal edilen yazılıma ilişkin yapılan ödemeler sırasında düzenlenen kağıtların, 488 sayılı Damga Vergisi Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a bendine göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.