Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal edilerek yurt içinde satılan mallar için ödenen royalty bedelinin KDV karşısındaki durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-1285

09/04/2012

Konu

:

İthal edilerek yurt içinde satılan mallar için ödenen royalty bedelinin KDV karşısındaki durumu.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın ithal ettiği ürünler için marka hakkı sahibi yurtiçinde yerleşik ... ye (ithalat sonrasında) yurtiçi satış tutarları üzerinden hesaplanan ve KDV li olarak ödenen royalty bedellerinin, ilgili mevzuat uyarınca gümrük idaresine de beyan edilmesi durumunda mükerrer KDV uygulanacağı ifade edilerek konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 nci maddesinde her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun 29/1 inci maddesinde de mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca, ... ye ait olan ve firmanızca ithal edilip satılan markalı ürünlerden kaynaklanan royalti bedeli KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre vergiye tabi olup, ... tarafından firmanız adına düzenlenecek faturada hesaplanacak KDV nin de aynı Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca firmanızca indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. 

Diğer taraftan, firmanızca, ithal edilen markalı ürünler için Türkiye'deki, marka hakkına sahip firmaya ödenen royalti tutarının, Gümrük Kanununun 27/1-c ve Gümrük Yönetmeliğinin 56 ncı maddesi kapsamında ithal eşyasının gümrük kıymetine dahil edilmemesi gerektiği düşünülmekle birlikte, konu hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurulması uygun olacaktır.

Ayrıca, marka kullandırılması hizmetinin karşılığı olan royalti ödemesi, KDV oranı % 8 olan mallardan kaynaklansa dahi, genel oranda (% 18) KDV ye tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.