Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmet İhracı İstisnasında DAB İbrazının Zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi Ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

Sayı; B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-48-32

Tarih; 10/04/2012 

Konu; Hizmet İhracı İstisnasında DAB İbrazının Zorunluluğu Hk

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, İtalya'da mukim grup şirketlerinizden ... ye hizmet ihracı kapsamında gerçekleştirdiğiniz hizmet bedellerinin ticari borç-alacak tutarlarının mahsuplaştırıldıktan sonra kalan bakiye üzerinden ödemede bulunulduğu ve hizmet bedeline ait döviz alım belgesinin ya da bedelin yurda getirildiğini tevsik eden belgeyi temin etme imkanının bulunmadığı belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

            KDV Kanununun 11/1-a maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiş ve Kanunun 32 nci maddesi ile yüklenilen vergilerin, indirim yoluyla giderilememesi halinde mükellefe iade edilebilmesi imkanı sağlanmıştır.

            Hizmet ihracatı istisnasının uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde; hizmetin Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması, fatura veya benzeri nitelikteki belgelerin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi, hizmetin bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi ve hizmetten yurt dışında faydalanılması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği belirtilmektedir.

             Ayrıca, hizmet ihracının tevsikinde aranan belgeler, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (1/1.1.3.-ii) bölümünde belirlenmiş olup, hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirildiğinin münhasıran Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneği ya da dövizin yurt dışından geldiğini gösteren bankadan alınmış belgelerle tevsik edilmesinin gerektiği belirtilmiştir.

             Öte yandan, 113 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin (B) Bölümünde yurt dışındaki müşteriler için ifa edilen hizmetlerin, hizmetin ifa edildiği dönemde, bedelin döviz olarak Türkiye'ye gelmesi beklenilmeden ihracat istisnası kapsamında beyan edileceği, ancak, bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan vergilerin iadesi hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye gelmeden yerine getirilmeyeceği açıklanmıştır.

            Bu çerçevede, hizmet ihraç edilen yurt dışındaki müşteriden, aynı zamanda hizmet ithalinin de yapılması ve ihracat tutarının ithalat tutarından fazla olması halinde aradaki farka isabet eden döviz alım belgesinin ibrazı yeterli olup, taraflar arasında düzenlenen "mahsuplaşma" yazılarının da tevsik edici belge olarak ibrazı gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.