Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Garanti sözleşmeleri kapsamında yurt dışından alacak dekontu düzenlemek suretiyle yapılan fiyat indirimi- düzeltmesinin katma değer vergisinin konusuna girip girmediği hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-300-10-35-198

18/04/2012

Konu

:

garanti sözleşmeleri kapsamında yurt dışından alacak dekontu düzenlemek suretiyle yapılan fiyat indirimi- düzeltmesinin katma değer vergisinin konusuna girip girmediği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında işlem gördüğünüz, şirketinizin mensubu olduğu ... grubunun global satış politikası ve Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamındaki yasal süreler nedeniyle satılan araçlar için tüketiciye 3 yıl süreli garanti sağlandığı, bu çerçevede 3 yıl süre içerisinde araçta meydana gelen arızaların ücretsiz olarak tamir edildiği ve bozuk parçaların değiştirildiği, araçlarda meydana gelen arızaların bir kısmının üretim sürecinden, bir kısmının da yurt içi ve yurt dışındaki tedarikçilerden alınan parçalardan kaynaklandığı, yurt dışındaki tedarikçilerden kaynaklanan arızalarda ayıba karşı tekeffül borcu nedeniyle daha önce ödenen ithalat bedelinden, oluşan maliyet kadar indirim yapılmasının talep edildiği, bu çerçevede yapılacak sözleşme uyarınca ... firmasından ithal edilen mallardan arızalı çıkanlar için fiyat düzeltmesi yapılacağı ve bunun için alacak dekontu (credit note) düzenleneceğinden bahisle; söz konusu alacak dekontu üzerinde katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

            KDV Kanununun 35 inci maddesine göre, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vukubulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vukubulduğu dönem içinde düzeltecektir.

            Buna göre, garanti sözleşmesi kapsamında yurtdışından ithal ettiğiniz mallardan arızalı çıkanlar için satıcı firma tarafından "credit note" adı altında yapılan indirimler nedeniyle işlemin matrahında değişiklik vuku bulmakta olup, bu değişikliğin Kanunun 35 inci maddesi hükümlerine göre düzeltilmesi gerekmektedir.

            Bu itibarla, söz konusu eşyaların ithali sırasında ödenen KDV tutarlarının indirim konusu yapıldığı hususu da dikkate alınarak, mal bedelinde meydana gelen değişikliğe paralel olarak indirim tutarları da düzeltilecektir.

            Bu düzeltme işlemi, matrahta değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde, fazladan indirilen tutar, "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilmek suretiyle yapılacağından, yurtdışındaki satıcı adına fatura düzenlenmesine ve indirim tutarı üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.