Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HUZUREVİ YAŞLI BAKIM İŞİNDE KDV TEVKİFATI hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.44.15.01-2012/02-KDV-17

18/04/2012

Konu

:

HUZUREVİ YAŞLI BAKIM İŞİNDE KDV TEVKİFATI

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ihale yolu ile aldığınız yaşlı bakım hizmetinin sevk ve idaresi ile çalıştırılan işçilerin bütün sorumluluklarının tarafınıza ait olduğu belirtilerek, söz konusu hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin (KDV) tevkifata tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV 9/1 inci maddesi ile, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 91, 95, 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat uygulamasının usul ve esasları (tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar, tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları) ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

            İşgücü temin hizmetinde tevkifat uygulamasının mahiyetine ilişkin açıklamalara, (örneklere de yer verilmek suretiyle) 8/8/2011 tarihinde yayımlanan 60 No.lu KDV Sirkülerinin 2 nci bölümünde yer verilmiştir.

            Söz konusu Sirkülerde;

            "Tevkifat uygulaması kapsamına giren işgücü temin hizmetleri, mal veya hizmet üretimine ilişkin olarak ihtiyaç duyulan işgücünün, hizmet akdi ile işletmeye bağlı hizmet erbabı çalıştırılmak yerine, alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş ve organizasyonlardan satın alınması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

            Bu tür hizmetler, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

            İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde kendisine verilen işgücü temin hizmetinde de tevkifat uygulanacaktır.

            İşgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir."

            denilmektedir.

            Öte yandan, özelge talep formunuz ekinde alınan "Yaşlı Bakım Hizmeti Alımına Ait Sözleşme"nin incelenmesinden; "yüklenici firma olarak işin tarafınızca yapılacağı, alt yüklenici çalıştırılmayacağı ve işçilere ilişkin ücret ve SGK primlerinin tarafınızca ödeneceği" anlaşılmaktadır.

             Yukarıda yer alan Kanun hükmü, ilgili Genel Tebliğler ve 60 No.lu KDV Sirkülerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde; bir hizmetin işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilebilmesi için alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk ve idaresi altında çalıştırılması gerekmektedir.

            Bu itibarla; ihale yoluyla almış olduğunuz yaşlı bakım hizmeti, kendi personeliniz tarafından firmanızın sevk idare ve kontrolü altında ifa edileceğinden işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilmemesi ve söz konusu hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin tevkifata tabi tutulmaması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.