Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Depo satışının KDV istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.01-130[2012-701-16]-44

27/04/2012

Konu

:

Depo satışının KDV istisnası.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, tarım ürünleri ticareti ile iştigal ettiğinizi, 17/5/2007 tarihinde Halk bankasından satın aldığınız antreponun aktifinizde kayıtlı olduğu ve depo olarak kullandığınızı belirtilerek, söz konusu deponun satışının katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hakkında bilgi talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 17/4-r maddesinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, Kanunun 17/4-r maddesinde yer alan istisna kurumlar, belediyeler ve il özel idarelerine yönelik olup, şahsi işletmelerin aktifinde kayıtlı taşınmazların satışında istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

            Bu itibarla, aktifinizde kayıtlı olduğu belirtilen söz konusu deponun satışının genel oranda (%18) KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.