Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Betonarme karkası kalıp, demir, beton işçiliğinde KDV tevkifatı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.01-2011-701-21-45

27/04/2012

Konu

:

Betonarma karkası kalıp, demir, beton işçiliğinin işgücü alımı olmayıp yapım işi kabul edilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Tic. ve San. A.Ş. ile aranızda imzalanan taşeron sözleşmesine istinaden "inşaatın betonarme karkasının kalıp, demir ve beton işçiliği" işini üstlendiğiniz belirtilerek, söz konusu işin tevkifata tabi olup olmadığı konusunda bilgi istenilmektedir.

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

        Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 96 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (5.1) bölümünde, 01/12/2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, KDV mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait KDV nin % 90 oranında tevkifata tabi tutularak bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüş, bu uygulama 97 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile 91 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelerin satın alacağı işgücü temin hizmetlerine de teşmil edilmiştir.  

            96 ve 97 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde düzenlenen işgücü temin hizmeti, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk ve idaresi altında çalıştırılması halinde tevkifat kapsamına girmektedir.

            İşgücü temin hizmetinden bahsedilebilmesi için temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmeye ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması ve hizmeti alanın sevk ve idaresi altında çalıştırılabilmesi yeterlidir. Temin edilen elemanların işletmenin mal veya hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk ve idarenin hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilecek ve bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.

            Yazınız eki sözleşmenin incelenmesinden; işin "inşaatın betonarme karkasının kalıp, demir, beton işçiliği" alımı olduğu; her türlü işçilik, işçi usta alet edevatları, demir bağlama teli, çivi, pas payları yatay ve düşey taşımaları, kereste, teleskobik direk gibi ekipman temininin firmanız tarafından karşılanacağı, iş güvenliğiyle ilgili her türlü tedbiri firmanızın alacağı, kullanılacak tüm araç gereç ve bunlara ait malzemeleri firmanızın karşılayacağı anlaşılmaktadır.

            Buna göre, sözleşme konusu yapım işinin, işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Öte yandan, 91 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlardan olmayan ... Tic. ve San. A.Ş.'ye ifa edilen bahse konu yapım işine ait KDV tevkifata tabi olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.