Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Organize Sanayi Bölgesinde üyelerden alınan aidatların katma değer vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2012

 

T.C.

BOLU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.14.10.00--600/KDV/--13

23/05/2012

Konu

:

Organize Sanayi Bölgesinde üyelerden alınan aidatların katma değer vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan sanayicilere ait yönetim aidatlarının katma değer vergisi (KDV)'ye tabi olup olmadığı hususunda Defterdarlığımızın görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            3065 sayılı KDV Kanununun "Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler" başlıklı 1'inci maddesinin, 1'inci fıkrasında; Türkiye'de ticari, sınaî, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 17/4-k maddesinde ise, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimlerinin KDV'den müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Konu ile ilgili açıklamaların yer aldığı 08.08.2011 tarih ve KDV-60/2011-1 sayılı KDV Sirkülerinin "Aidatlar" başlıklı 1.3.'üncü bölümünde; "Üyelerden veya katılımcılardan alınan aidatların, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmemek şartıyla KDV'nin konusuna girmemektedir. Örneğin; dernek tüzüğünde belirtilen gelirlerden olan üye aidatları KDV'ye tabi tutulmayacaktır.        

            Ancak, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan bir kooperatifin ticari nitelikteki teslim ve hizmetlerinin karşılığında yapılan ve kurum kazancının bir unsuru sayılan aidat ödemeleri KDV'ye tabi tutulacaktır. Örneğin: Tüketim ve taşımacılık kooperatifleri gibi kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan kooperatiflerin üyeleri tarafından yapılan ve kurum kazancının bir unsuru sayılan aidat ödemeleri KDV'ye tabi bulunmaktadır. Kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan kooperatiflerin ortak giderleri karşılamak (üyelerin güvenlik, bahçıvanlık, havuz ve sosyal tesislerin bakımı, elektrik ve su gibi ihtiyaçların giderilmesi) amacıyla tahsil ettiği aidatlar ise ticari mahiyet arz etmediğinden KDV'ye tabi tutulmayacaktır." denilmektedir.

            Diğer taraftan, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Muafiyetler" başlıklı 4/n maddesinde; Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin alt yapılarını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların; arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadi işletmelerin kurumlar vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmıştır.

            İktisadi işletmelerin belirlenmesinde, işletmelerin belirgin özellikleri, bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai ve zirai bir mahiyet arz etmesi olduğundan, ticari faaliyetinde temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı, mal-alım satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetler yer almaktadır.

            Bu itibarla, organize sanayi bölgelerinde faaliyette bulunan üyelere teslim edilen arsa ve işyerlerinin, güvenlik, bahçıvanlık, havuz ve sosyal tesislerin bakımı, elektrik ve su gibi ihtiyaçların giderilmesi amacıyla tahsil ettiği aidatlar ticari mahiyet arz etmediğinden KDV'ye tabi tutulmaması gerekir. Ancak, ... Organize Sanayi Bölgesi olarak kurumlar vergisi mükellefiyetiniz bulunduğundan, ticari nitelikteki teslim ve hizmetlerin karşılığında yapılan ve kurum kazancının bir unsuru sayılan yönetim aidatları ticari bir mahiyet arz ettiğinden, KDV'ye tabi tutulması ve bu hizmetler dolayısıyla üyelerinize düzenlenen faturalarda KDV hesaplanarak genel esaslar çerçevesinde beyan edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.