Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Azerbeycan Fevkalade Haller Bakanlığının Türkiyede bulunan firmaya deprem çadırı imal ettirerek Van Valiliğine bağışlaması hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-1754

30/05/2012

Konu

:

Azerbaycan Fevkalade Haller Bakanlığının Türkiyede bulunan firmaya deprem çadırı imal ettirerek Van Valiliğine bağışlaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, çadır bezi ve çadır imalatı yapan firmanızın yaklaşık bir yıldır Azerbaycan Fevkalade Haller Bakanlığı'na deprem çadırı imal edip satmakta olduğu, Van depreminden dolayı kendileri adına üretilen çadırların Van Valiliği ve/veya Van Belediyesi'ne teslim edilmesinin istendiği belirtilerek, söz konusu teslimin katma değer vergisine (KDV) tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

             3065 sayılı KDV Kanununun 17/1 inci maddesine göre; genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların maddede sayılan teslim ve hizmetleri KDV den istisna edilmiştir.

             Kanununun 17 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasına eklenen  "c" bendi ile;

            Yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, bu maddenin 1 numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Konu ile ilgili olarak, 23.12.2000 tarih ve 24269 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 79 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde;

            "1- Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bu kapsamda bedelsiz olarak teslim edilecek mal ve hizmetler için herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

            2- Bu istisna kapsamında satın alınacak mal ve hizmet bedellerinin asgari sınırı KDV hariç 500 lira olması gerekmektedir. Bu kapsamda istisnadan yararlanmak şartıyla birden fazla mal ve hizmet dahil edilebilecektir.

            3- İstisnadan yararlanacak yabancı hayır ve yardım kurumlarının kanuni merkezinin yurt dışında bulunması ve Türkiye'de gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyetini gerektiren herhangi bir faaliyette bulunmaması gerekmektedir.

           4-İstisnadan yararlanacak yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilik ve konsolosluklar ile yabancı hayır ve yardım kurumlarının bu Kanunun 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapacakları teslimin niteliği, miktarı ve tutarına ilişkin bilgiler ile Türkiye'deki adreslerini belirten bir dilekçe ile Bakanlığımıza (Gelirler Genel Müdürlüğü) başvuruda bulunacaklardır. Bu başvurunun değerlendirilmesi sonucu yabancı hayır ve yardım kurumlarının bağışlayacağı mal veya hizmetle ilgili alımlarında, katma değer vergisi istisnası uygulamasına yönelik usul ve esasları belirten yazının ilgili kuruluş tarafından onaylı bir örneği satıcılara verilmek suretiyle, satıcılar tarafından düzenlenecek fatura veya benzeri belgede katma değer vergisinin tahsil edilmemesi sağlanacaktır.

            5- İstisnadan yararlanan kuruluşlara bu kapsamda yapılacak teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV, 3065 Sayılı Kanunun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Söz konusu açıklamalar çerçevesinde;

            Azerbaycan Fevkalade Haller Bakanlığı tarafından finanse edilerek Türkiye'de firmanıza yaptırılacak olan deprem çadırları için, ilgili Bakanlığın yukarıda belirtilen şartlar dahilinde Gelir İdaresi Başkanlığından alacağı istisna yazısının onaylı örneğinin mal ve hizmet alımında bulunulan firmalara verilmesi halinde KDV istisnası uygulanabilecektir. Ancak, yukarıda belirtilen şartların taşınmaması halinde, yapılacak teslim ve hizmetler için genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanacaktır.

            Diğer taraftan, yukarıda sözü edilen istisna hükümleri, ancak söz konusu deprem çadırlarının imalatının tamamlanarak Azerbaycan Fevkalade Haller Bakanlığı'na teslimi halinde veya bu amaçla doğrudan bu kuruma yapılacak mal ve malzeme teslimleri ile bu kurum adına düzenlenecek faturalar için geçerli olacağından, adı geçen kuruma teslim edilmek üzere yapılacak olsa dahi, söz konusu deprem çadırlarını imal edecek olan firmanıza yapılacak mal ve malzeme teslimleri ile hizmet ifalarının istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Öte yandan, Azerbeycan Fevkalade Haller Bakanlığı'na bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV nin, Kanunun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim