Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Altın ve gümüşün çeşitli işlemlere tabi tutularak potasyum altın siyanür, potasyum gümüş siyanür,gümüş siyanür ve gümüş nitrat imal edilmesi halinde bu üründe KDV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-1756

30/05/2012

Konu

:

Altın ve gümüşün çeşitli işlemlere tabi tutularak potasyum altın siyanür, potasyum gümüş siyanür,gümüş siyanür ve gümüş nitrat imal edilmesi halinde bu üründe KDV uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın potasyum altın siyanür, potasyum gümüş siyanür ve gümüş nitrat imalatı işi ile iştigal ettiği belirtilerek granül altın ve gümüşün çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutulması sonucu ortaya çıkan toz altın ve gümüş ürünü satarken KDV nin ürünün tamamına mı yoksa altın ve gümüşe isabet eden bedel düşüldükten sonraki kısmına mı uygulanacağı konusunda tereddüt hasıl olduğu ifade edilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 17/4-g maddesinde külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik, irconia) döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam, hurda ve atıklarının teslimi KDV den istisna edilmiştir.

            Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin "Özel Matrah Şekilleri" başlıklı (e) bendinde; altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrahın külce altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır olduğu, (f) bendinde ise, Maliye Bakanlığı'nın işin mahiyetini göz önünde tutarak özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

            69 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin Külçe Gümüş ve Gümüşten Mamul Eşya Teslimleri başlıklı bölümünde;

            "... Öte yandan, 3065 Sayılı Kanunun 23/f maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak gümüşten mamul veya gümüş ihtiva eden eşyalar ile sikke gümüş teslimlerinde özel matrah şekli uygulanması uygun görülmüştür.

            Buna göre, gümüşten mamül veya gümüş ihtiva eden eşyalar ile sikke gümüş teslimlerinde ve ithalatında katma değer vergisi matrahı, teslim bedelinden külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olarak belirlenmiştir. Eşyanın bünyesinde yer alan külçe gümüş tutarı, kullanılan gümüşün ayarı gözününde tutularak tespit edilecek, bu miktarın işlemin yapıldığı gündeki külçe gümüş değeri ile çarpılması sonunda, satış bedelinden indirilecek tutar belirlenecektir. İşlemin yapıldığı gündeki külçe gümüş bedeli olarak, gümüş borsası faaliyete geçinceye kadar Etibank tarafından belirlenen fiyat, borsanın faaliyete geçmesinden sonra ise borsada oluşan fiyat esas alınacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

            Diğer taraftan 114 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin "Altından Mamul Veya Altın İhtiva Eden Ziynet Eşyaları İle Sikke Altın Teslimleri" başlıklı (B) bölümünde;  Külçe altından mamul ziynet eşyaları ile sikke altın teslimlerinde ve ithalinde KDV matrahının hesaplanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 9 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (2/a) bölümünde, söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altın tutarının, teslimin yapıldığı gündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından külçe altın için belirlenen fiyat esas alınmak ve satılan mamulün ayarı göz önünüde tutulmak suretiyle tespit edileceği açıklanmıştır.

            Ancak, 1211 sayılı TCMB Kanununun "Temel Görev ve Yetkiler" başlığını taşıyan ve Bankanın görev ve yetkilerini düzenleyen 4 üncü maddesinde; "4651 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle yapılan değişiklik ve İstanbul Altın Borsasının kurulması nedeniyle söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altına isabet eden tutarın belirlenmesinde, İstanbul Altın Borsasında işlem yapılan son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınması uygun görülmüştür." denilmektedir.

            Buna göre; külçe altın ve granül gümüşün işlenmesinden elde edilen; potasyum altın siyanür, potasyum gümüş siyanür, gümüş siyanür ve gümüş nitratın tesliminde satış bedeli üzerinden yukarıda yapılan açıklamalara göre hesaplanacak külçe altın ve külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.