Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toptancı halinde bulunan şubeden temin edilen taze meyve ve sebzenin, toptancı hali dışında bulunan merkeze getirilerek, merkezdeki satışında uygulanacak KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-1760

30/05/2012

Konu

:

Toptancı halinde bulunan şubeden temin edilen taze meyve ve sebzenin, toptancı hali dışında bulunan merkeze getirilerek, merkezdeki satışında uygulanacak KDV oranı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; toptancı halinde bulunan şubenizden temin ettiğiniz taze meyve ve sebzenin, toptancı hali dışında bulunan merkezinize getirilerek, merkezdeki satışında uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) oranı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde, "Katma değer vergisi oranı vergiye tabi her bir işlem için % 10 dur. Bakanlar Kurulu bu oranı dört katına kadar artırmaya, % 1 e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir." hükmüne yer verilmiştir.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Katma değer vergisi oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırası uyarınca ilgili mevzuata göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamülleri hariç ) teslimleri % 1, aynı Kararnameye ekli II sayılı listenin A/5 ve 6 sıralarına göre de taze sebze ve meyve teslimleri % 8 oranında KDV ye tabi tutulmaktadır.

            Konu ile ilgili olarak yayımlanan 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B) bölümünde, toptancı hallerinde faaliyet gösteren bazı mükelleflerin, kendi işletmelerine ait mallar ile toptancı hallerindeki diğer işletmelerden satın aldıkları malları toptancı halleri dışındaki ünitelerinde satışa sunabildikleri ifade edilerek toptancı hallerinde faaliyet gösterenlerin, toptancı hallerinden temin ettikleri taze sebze ve meyveleri hal dışındaki ünitelerinde satmaları halinde 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi hükümlerine göre işlem yapılacağı ve bu ünitelerden gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan teslimlerde % 1, diğer teslimlerde ise % 8 KDV oranının uygulanacağı açıklanmıştır.

            Buna göre, şubesi toptancı halinde faaliyet gösteren ancak merkezi toptancı hali dışında bulunan şirketinizin; toptancı halinden (gerek toptancı halindeki kendi işletmenizden gerek toptancı halindeki diğer firmalardan )  temin ettiği taze sebze ve meyveleri hal dışındaki merkezine getirerek gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine teslim etmesi halinde %1, bunların dışındakilere tesliminde ise % 8 oranında KDV uygulanacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.