Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İadesi Tasdik Sözleşmesinin internet vergi dairesine elektronik ortamda girişi hk PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

84974990-KDV-1/2009-YMM-17-624

01/06/2012

Konu

:

KDV İadesi Tasdik Sözleşmesinin

internet vergi dairesine elektronik

ortamda girişi hk.

 

         

 

          İlgide kayıtlı dilekçeniz ile ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numarasında kayıtlı mükellefi ... ile düzenlediğiniz ... tarih ve ...sayılı KDV İadesi Tasdik Sözleşmesinin internet vergi dairesine elektronik ortamda girişinin ... tarihinde yapılması nedeniyle adınıza kesilen özel usulsüzlük cezası hakkında görüş talebinde bulunulmuştur.

           Bilindiği üzere 06/02/2008 tarih ve 26779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Sıra Nolu "Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Sözleşmelerine İlişkin Bildirimlerinin ve Sürekli Bilgi Verme Yükümlülüklerinin Elektronik Ortamda Yerine Getirilmesi Hakkında Genel Tebliğ" ile yeminli mali müşavirlerin düzenlemiş oldukları tasdik sözleşmelerine ilişkin bildirimlerinin ve sürekli bilgi verme yükümlülüklerinin elektronik ortamda yerine getirilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemeye göre; tam tasdik sözleşmesi dışındaki diğer tasdik sözleşme bilgilerinin, sözleşme düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde internet vergi dairesine yeminli mali müşavirler tarafından elektronik ortamda girileceği belirtilmiştir.

Ayrıca tam tasdik sözleşmesi dışındaki diğer sözleşme bilgilerinin elektronik ortamda gönderilmesi aşamasında, ücret sütunu boş bırakılarak bildirimde bulunulacaktır. Daha sonra düzenlenen tasdik raporunun vergi dairesince işleme konulması ve alınması gereken ücretin miktarının belirlenmesinin mümkün hale gelmesinden itibaren 15 gün içinde tasdik ücreti ve mükellefçe alınacak iade tutarı, internet vergi dairesine elektronik ortamda sözleşme bilgileri içine dahil edilmek suretiyle evvelce boş bırakılan bölüme ilişkin bilgiler tamamlanmış olacaktır.

Adı geçen Tebliğin "E-Bildirimlerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Diğer Hususlar" başlıklı bölümünde; bu tebliğ ile getirilen bilgi verme yükümlülüğüne uymayan veya eksik ya da yanıltıcı bilgi verenler hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesine göre işlem yapılacağı belirtilmiştir.

Buna göre, ... ile düzenlemiş olduğunuz ... tarih ve ... sayılı YMM tasdik sözleşmesine ait bilgilerin, sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde internet vergi dairesine elektronik ortamda girilmemesi nedeniyle Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesine istinaden adınıza kesilen cezada yasal bir isabetsizlik bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.