Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
%8 oranında indirimli teminat uygulamasından yararlanacak mükelleflerce verilebilecek teminat türleri hk. PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.32-1783

01/06/2012

Konu

:

%8 oranında indirimli teminat uygulamasından yararlanacak mükelleflerce verilebilecek teminat türleri,

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, %8 oranında indirimli teminat uygulamasından yararlanarak KDV iade talebinde bulunan firmanızın, teminat olarak devlet tahvili, hazine bonosu ve para vermesinin mümkün olup olmadığı sorulmaktadır.

            84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "2. Teminat Karşılığı İade" bölümünde, tebliğin kamuya ait kuruluşlar dışında kalan mükelleflerin, Tebliğin (I/1.2.) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve YMM tasdik raporu ibraz edilmeyen nakden iade taleplerinde tebliğde belirtildiği şekilde teminat gösterilmesi halinde iade yapılacağı; teminatın, vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna dayanılarak çözüleceği hüküm altına alınmıştır.

            Söz konusu tebliğinin "I/2.1.1 Teminat Türleri" başlıklı bölümünde, teminat olarak 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan iktisadi kıymetlerden bir veya birkaçının gösterilebileceği; "I/2.1.2.2.2 Teminat Oranı % 8 Olarak Uygulanacak Mükellefler"  bölümünde ise, hangi mükelleflerin %8 oranında indirimli teminat uygulamasından yararlanacağı açıklanmıştır.

            6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde teminat olarak;

            1. Para,

            2. Bankalar ve özel finans kurumlar tarafından verilen süresiz teminat mektupları,

            3. Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler (Nominal bedele faiz dahil edilerek ihraç edilmiş ise bu işlemlerde anaparaya tekabül eden satış değerleri esas alınır.),

            4. Hükümetçe belli edilecek Milli esham ve tahvilat "Bu esham ve tahvilat, teminatın kabul edilmesine en yakın borsa cetvelleri üzerinden % 15 noksanıyla değerlendirilir."

            5. İlgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idaresince haciz varakasına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul malların kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, %8 oranında indirimli teminat uygulamasından yararlanarak KDV iade talebinde bulunan firmanız tarafından verilecek Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinden bir yıldan kısa vadeli "hazine bonoları", bir yıldan uzun vadeli "devlet tahvilleri" ve paranın 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükmü uyarınca teminat olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.