Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ebru çalışmalarında KDV hk. PDF Yazdır e-Posta
29 Haziran 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

( Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü )

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3/2011-14001-01-712

29/06/2012

Konu

:

Ebru çalışmalarında KDV

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, serbest meslek faaliyeti kapsamında ebru çalışması yaptığınız ve söz konusu faaliyetin Gelir Vergisi Kanunu (GVK) 18 inci maddesinde yer alan istisna kapsamında yer aldığı belirtilerek, ebru faaliyetin katma değer vergisi (KDV) karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde  yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu  hükme bağlanmış; serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin ise GVK hükümlerine göre tayin ve tespit olunacağı ifade edilmiştir.  

            19 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde konuya ilişkin açıklamalar yapılmış olup,  KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin vergiye tabi olduğu, sözü edilen faaliyetleri mutad ve sürekli bir şekilde yapanların gerçek usulde KDV ye tabi olacağı,  arızi nitelik taşıyan serbest meslek faaliyetinde ise vergi uygulanmayacağı belirtilerek,  bu hükmün GVK nın 18 nci maddesi kapsamına giren faaliyetlerde de geçerli olacağı hüküm altına  alınmıştır.

            Aynı Tebliğde, GVK nın 18 inci maddesi kapsamına giren teslim ve hizmetleri münhasıran aynı Kanunun 94 üncü maddesinde zikredilen kişi ve kuruluşlara yapanların KDV nin bu kişi veya kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.

            Serbest meslek erbabının bu uygulamadan faydalanabilmesi için gerçek usulde KDV mükellefiyetlerinin sadece GVK nın 18 inci maddesi kapsamına giren işlemlerden ibaret olması ve işlemlerinin tamamının aynı kanunun 94 üncü maddesine göre gelir vergisi stopajına tabi bulunması gerekmektedir. 18 inci madde kapsamına giren teslim veya hizmeti 94 üncü maddede sayılan kişi ve kuruluşlar yanında maddede yer almayanlara da yapanlar bu uygulamadan faydalanamayacaktır.

            Bu çerçevede, ebru çalışmalarınızı mutad ve sürekli olarak ifa etmeniz halinde bu faaliyetiniz KDV ye tabi tutulacak ve adınıza KDV mükellefiyeti tesis edilecektir. Faaliyetinizin GVK nın 18 inci maddesinde yer alan serbest meslek kazançları istisnası kapsamında olması bu durumu değiştirmeyecektir.

             Öte yandan, ebru çalışmalarınızın arızi olarak yapılması halinde, bu faaliyet KDV ye tabi olmayacaktır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.