Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kuş üzümü (korint üzümü) tesliminde KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-2139

17/07/2012

Konu

:

Kuş üzümü (korint üzümü) tesliminde KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, toptan baharat alım satım işiyle iştigal ettiğiniz, ticaretini yaptığınız emtialar arasında kuş üzümü olarak da bilinen korint üzümünün yer aldığı belirtilerek bu ürünün tesliminde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı hakkında görüş talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

            2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin 1 inci sırasında "Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı, kestane, leblebi, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği" sayılmıştır.

            Kurutulmuş üzümler Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8 no.lu faslına ait "0806.20" alt tarife pozisyonunda tanımlanmış olup bu tarife pozisyonu ile ilgili Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numaraları arasında "0806.20.10.00.00 Korint üzümü (kuş üzümü) " ismen yer almaktadır.

            Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 1 inci sırası kapsamında değerlendirilen korint üzümünün (kuş üzümü) toptan teslimi (%1), perakende teslimi (%8) oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.