Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deri,bağırsak,kemik,hayvansal yağlar ve işkembenin toptan ve perakende tesliminde KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-300.12.07-299

17/07/2012

Konu

:

Deri,bağırsak,kemik,hayvansal yağlar ve işkembenin toptan ve perakende tesliminde KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, toptan ve perakende et ve sakatat satışı işi ile iştigal ettiğinizi belirtilerek, deri, bağırsak, kemik, hayvansal yağlar (kavram, böbrek, iç yağlar) ve işkembenin toptan ve perakende teslimlerinde uygulanacak KDV oranı  hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

            Katma değer vergisi oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname eki I sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki diğer mal ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Buna göre;

            1-Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında "TGTC nin 2 no.lu faslında yer alan mallar" sayılmış ancak 28.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 14.11.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle de 2 no.lu fasılda yer alan mallar bu sıradan çıkarılarak, sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.

            TGTC nin 2 inci faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 inci fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının; kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri yer almaktadır. TGTC nin 2 no.lu faslına ait 02.06 tarife pozisyonunda "Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların 'yenilen sakatatı (taze,soğutulmuş veya dondurulmuş)" ismen tanımlanmıştır. İnsan gıdası olarak kullanılan sakatatlar; başlar ve bunların kesilmiş parçaları (kulaklar dahil), ayaklar, kuyruklar, kalpler, diller, etin parçalara ayrılmasında ortaya çıkan kalın veya ince artıklar-kırpıntılar, anliyon zarı, gırtlak, timus bezleri, karaciğer, böbrek, akciğer, beyin, pankreas, dalak, omurilik, yumurtalık olarak sayılabilir.

            Buna göre, 28.11.2011 tarihinden itibaren, yukarıda sayılan sakatatların da etlerde olduğu gibi 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında değerlendirilmesi ve toptan teslimlerinde % 1, perakende teslimlerinde ise % 8 oranında katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.

            Ancak, TGTC nin 0504.00 "Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)" tarife alt pozisyonuna 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin (A/3) üncü sırasında sayıldığından bu kapsamdaki şirden, bağırsaklar, mide (işkembe), mesane 2 inci fasıl kapsamında yer almamamaktadır. Dolayısıyla söz konusu ürünlerin toptan ve perakende teslimleri % 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

            2-2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/11) inci sırasında "TGTC nin 15 no.lu faslında yer alan yağlardan, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar" sayılmıştır.

            TGTC nin 15 no.lu faslı "Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri, hazır yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumları" kapsamaktadır.

            Bu faslın 15.01 tarife pozisyonunda, "kümes hayvanlarının değişik işlemlerle elde edilen yağları ile kemik yağı ve atıklarından elde edilen yağları", 15.02 tarife pozisyonunda "sığır, koyun ve keçilerin iç organları ile kaslarını çevreleyen yağları (taze, soğutulmuş, dondurulmuş), tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, dumanlanmış veya eritilmiş don yağ şeklinde olanları, kemik yağı ve sığır, koyun veya keçi atıklarından elde edilen yağları" tanımlanmıştır.

            Buna göre;

            a)-Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinden ve kemikten sıyrılmış yağlarının (kuyruk yağı, kavram yağı, böbrek yağı ve iç yağları),

            -Büyük ve küçükbaş hayvanların kemik, boynuz kemik posası, iç yağ ve etlerinin, yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,

            -Kümes hayvanlarının tüy, ayak, iç organ, kemik, kelle, yumurta kabuklarının kalite standardı dışında kalmış piliçlerin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,

            insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/11) inci sırasında yer alan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.

            b)Yukarıda sayılan bu yağların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayanlarının toptan ve perakende teslimi genel oranda (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.

            3-TGTC nin 05.06 tarife pozisyonunda "Kemikler ve boynuz içi kemikleri (işlenmemiş, yağı alınmış, basit bir şekilde hazırlanmış fakat şekil verilerek kesilmemiş, asit ile işlem görmüş veya jelatini alınmış); bunların toz ve döküntüleri" tanımlanmıştır. Bu pozisyonda basit bir şekilde hazırlanmış, şekil verilerek kesilmemiş, gereksiz kısımlarını atmak için basitçe biçmeden ileri gitmeyen işlem görmüş, enine veya boyuna kesilmiş, pürüzleri giderilmiş veya giderilmemiş kemikler yer almaktadır.

            Büyük ve küçükbaş hayvanların karkas etlerinden ayrılan kemikler 2007/13033 sayılı BKK eki listelerde yer almadığından teslimi ve ithali genel oranda (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.

            4- 2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin (B/2) nci sırasında ise, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derileri yer almaktadır.

            Buna göre, sığır, at, koyun, kuzu, keçi ve oğlakların ham post ve derilerinin toptan ve perakende tesliminde %8 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.

            Öte yandan, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.3.5. Pamuk, Tiftik, Yün Ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimleri" başlıklı bölümü uyarınca KDV mükellefleri tarafından 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 ve 2 nci sıraları kapsamına giren ürünlerin, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.