Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toptancı hali dışında faaliyet gösteren şirketin taze sebze ve meyve teslimleri hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-2232

23/07/2012

Konu

:

Toptancı hali dışında faaliyet gösteren şirketin taze sebze ve meyve teslimleri

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; toptancı halinin yanında (bitişiğinde) bulunan Megacenter toptancılar çarşısında faaliyet gösterdiğinizi ve sebze ve meyve halinin içinde ünitenizin bulunmadığını belirterek tarafınızca gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılacak taze meyve ve sebze teslimlerinde uygulanacak KDV oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile KDV oranları; I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer almayan vergiye tabi diğer işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

             Sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararına ekli I sayılı listenin 28/4/2011 tarih ve 2011/1673 sayılı Kararname ile değişik 6 ncı bendi uyarınca ilgili mevzuatına göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimleri için % 1 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.

            91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B) bölümünde; "Toptancı hallerinde faaliyet gösteren bazı mükellefler, kendi işletmelerine ait mallar ile toptancı hallerindeki diğer işletmelerden satın aldıkları malları toptancı halleri dışındaki ünitelerinde satışa sunabilmektedir.

            Toptancı hallerinde faaliyet gösterenlerin, hallerden temin ettikleri taze sebze ve meyveleri hal dışındaki ünitelerinde satmaları halinde de Kararname hükümlerine göre işlem yapılacak ve bu ünitelerden gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan teslimlerde %1, diğer teslimlerde ise %8 KDV oranı uygulanacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

             Buna göre, toptancı hallerinde faaliyette bulunanlar tarafından gerçek usulde KDV mükellefi olanlara yapılan taze sebze ve meyve teslimleri  % 1 oranında KDV ye tabidir. Ancak şirketiniz tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılacak taze sebze ve meyve teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanabilmesi için şirketinizin de toptancı halinde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

              Dolayısıyla toptancı halinde faaliyet göstermeyen şirketinizin yapacağı taze sebze ve meyve teslimleri alıcının KDV mükellefiyeti olup olmadığına bakılmaksızın %8 oranında KDV ye tabi tutulacaktır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.