Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışına Yapılan Hizmet Bedelinin Üçüncü Bir Firma Tarafından Ödenmesi Halinde Tevsik Edici Belge hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.61.15.01-105[606-51-2012]-91

23/07/2012

Konu

:

Yurtdışına Yapılan Hizmet Bedelinin Üçüncü Bir Firma Tarafından Ödenmesi Halinde Tevsik Edici Belge

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin 2010 Mayıs ayında yurtdışındaki bir firmaya hizmet ihracatı yaptığı, hizmet bedelinin hizmeti alan firma tarafından değil, şirketin bağlı olduğu gruba ait başka bir firma tarafından havale yoluyla ödendiği belirtilerek özelge talep formu ekinde ibraz ettiğiniz belgenin ödemenin söz konusu hizmetin karşılığı olarak yapıldığına dair ispat vasıtası olarak geçerli olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, 6 ncı maddesinde de hizmet işlemlerinde işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 11/1-a maddesinde, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV den istisna olduğu, 12/2 nci maddesinde de, bir hizmetin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilebilmesi için hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği, hüküm altına alınmıştır.

            KDV Kanunun 12 nci maddesi ve konu ile ilgili olarak yayımlanan 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde yapılan açıklamalara göre, bir hizmetin "hizmet ihracatı" kapsamında değerlendirilmesi için;

            - Hizmetin Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,

            - Fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,

            - Hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi,

            - Hizmetten yurt dışında yararlanılması,

            gerekmektedir.

            Yukarıda yer alan maddelerdeki müşteri tanımından, malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek kişi veya tüzel kişi anlaşılmalıdır. KDV uygulamasında, esas olarak ödemenin yapılıp yapılmadığının veya ödemenin kim tarafından yapıldığının bir önemi bulunmamakla birlikte hizmet ihracı istisnası uygulamasında, bedelin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi işlemin yurtdışındaki müşteriye yapılıp yapılmadığının tespitinde önem arz etmektedir. Bu nedenle, dövizin hizmet sunulan ve adına fatura düzenlenen yurtdışındaki müşteri tarafından Türkiye'ye havale edilmesi gerekmektedir.

            Ancak, dövizin adına hizmet faturası düzenlediğiniz yurtdışındaki şirket yerine aynı gruba bağlı grup şirketi tarafından yapılması halinde ödemeyi yapan şirket ile hizmeti sunduğunuz şirketin aynı gruba bağlı şirketler olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla özelge talep formu ekindeki hizmeti alan firmanın ortağı olan şirketçe ödendiğini gösteren belgenin yeminli tercüman tarafından yapılmış çevirisi ispat vasıtası olarak kullanılabilecektir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.