Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta Şirketinin İade Faturası Hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-KDV-2012/6-155

23/07/2012

Konu

:

SİGORTA ŞİRKETİNİN İADE FATURASI

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... tarafından şirketinize hatalı kesilen 2011/Kasım ayı faturalarının düzeltilmesi için katma değer vergisi (KDV) ve özel iletişim vergisi (ÖİV) dahil 1.609,64 TL tutarında iade faturası düzenlemek istediğiniz belirtilerek, KDV mükellefi olmamanız nedeniyle söz konusu işlemin nasıl düzeltileceği sorulmaktadır.

            KDV Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            17/4-e maddesinde, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri ile Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (24) numaralı bendinde belirtilen kurumların kredi teminatı sağlama işlemlerinin KDV den istisna olduğu

            hüküm altına alınmıştır.

            Sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine yönelik işlemlerde KDV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalara ise 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Sigorta Aracılarının KDV Uygulaması Karşısındaki Durumu" başlıklı (A/2) bölümünde yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde, sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların satın aldıkları malları iadesinde ve gerçekleşmeyen hizmetlerde KDV uygulamasına ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

            Buna göre, sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların satın aldıkları malları kısmen ya da tamamen iade ettiklerinde ya da kendilerine karşı ifa edilen hizmetin bedelinde çeşitli nedenlerle "azalma" şeklinde bir değişiklik vuku bulduğunda bu değişikliklere ilişkin KDV nin düzeltilmesi konusunda aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür.

            Sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların KDV mükelleflerinden fatura ve benzeri belge karşılığında temin ettikleri malların kısmen veya tamamen iade edilmesi halinde iade amaçlı bir belge (dekont vb.) düzenlenerek bu belgede;

            - Malın alış faturasının tarih ve numarası belirtilecek,

            - İade edilen kısma ilişkin tutar KDV dâhil olarak gösterilecek,

            - Belgeye, "İşbu belge ...Seri No.lu KDV Tebliğinin .. bölümüne göre iade edilen mallara ilişkin olarak düzenlenmiştir. % ... KDV dâhildir." açıklaması yazılacaktır.

            Malın iadesine ilişkin bu belgede toplam bedel içerisinde gösterilen KDV malı iade eden firma tarafından KDV beyannamesi ile beyan edilmeyecek, gelir/kurumlar vergisi bakımından belgede yer alan KDV dâhil toplam bedel hasılat olarak dikkate alınacaktır. Malın iade edildiği firma ise mal bedeli içindeki KDV tutarını iç yüzde yoluyla hesaplayacak ve genel hükümler çerçevesinde "indirilecek KDV" olarak dikkate alacaktır.

            Öte yandan, sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların fatura ve benzeri belge karşılığında temin ettikleri hizmetler ile ilgili olarak, işlemin kısmen ya da tamamen gerçekleşmemesi, işlemden hizmet ifası başlamadan veya bir kısım hizmet ifa edildikten sonra vazgeçilmesi gibi nedenlerle matrahta değişiklik meydana gelebilmektedir. Değişiklik matrahın tamamen ortadan kalkması ya da matrahta azalma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda da KDV düzeltmesi yukarıdaki açıklamalara uygun olarak mal iadelerinde olduğu gibi gerçekleştirilecektir.

            Buna göre; Şirketinize, ... tarafından hatalı olarak düzenlenen faturada gösterilen KDV dahil tutar için, Şirketiniz tarafından ..'e 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki açıklamalar çerçevesinde iadeye ilişkin bir belgenin düzenlenmesi suretiyle işlemin düzeltilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.