Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tali sigorta acentesi hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-870-113

24/07/2012

Konu

:

Tali sigorta acentesi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, tali sigorta acentesi olarak düzenlenen poliçeler karşılığında elde edilen komisyon gelirlerinin katma değer vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre,  ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

             Aynı Kanunun 17/4-e maddesi ile banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri KDV den istisna edilmiştir.

             Sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine yönelik işlemlerde KDV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalara 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Sigorta Aracılarının KDV Uygulaması Karşısındaki Durumu" başlıklı (A.2) bölümünde yer verilmiştir.  

           Öte yandan, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, sigorta acentesi ve brokerleri sigorta aracıları olarak sayılmış, aynı maddenin (1) bendinde ise sigorta acentesi; ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tabi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimi bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişi olarak tanımlanmıştır.

            Dolayısıyla, söz konusu istisna hükmü kapsamında faaliyetleri KDV den istisna tutulan sigorta aracıları, 5684 sayılı Kanuna göre belirlenecektir. 

            Öte yandan, sigorta şirketi tarafından alınan sigorta bedeli BSMV ye tabi bulunmaktadır.

            Buna göre; tali sigorta acentesi olarak BSMV ye tabi tutardan daha yüksek tutarda bir bedel tahsil ediliyorsa aradaki fark genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi olacaktır. BSMV ye tabi tutardan daha yüksek tutarda bir bedel tahsil edilmiyor ise, sigorta şirketi tarafından toplam bedel üzerinden BSMV hesaplandığı için KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.