Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışından sipariş üzerine yat imal- inşa edilmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2325

27/07/2012

Konu

:

Yurt dışından sipariş üzerine yat imal- inşa edilmesi.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın Türk vatandaşı olmayan ... ve ... ile imzaladığı tekne yapım sözleşmesi istinaden tekne yapımına başlandığı, ancak adı geçen alıcıların talebi üzerine tekne yapımına ilişkin bakiye ödemelerin bir Fransız Leasing kuruluşunca yapılması ve işe başlama tarihinden itibaren alıcılar tarafından yapılmış olan avans ödemelerinin leasing firmasına virmanlanarak teknenin bitiminde de satışın leasing firmasına yapılmasının söz konusu tekne yapımına ilişkin mal ve hizmet alımlarında KDV istisnası uygulanmasına engel teşkil edip etmeyeceği hususunda bilgi istenilmektedir.         

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/a maddesine göre; faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler KDV den istisnadır.

İstisna hükmünün uygulamasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E/1) bölümü ile değişik 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2-b) bölümünün "iii- Araçları Sipariş Üzerine Fiilen İmal ve İnşa Edenler" başlıklı bölümünde;

"Söz konusu araçları aldıkları sipariş üzerine fiilen imal ve inşa edenlerin bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında da istisna uygulanacaktır. Bu durumda, siparişi alarak imal ve inşa işini fiilen yapan mükellefe verilecek istisna belgesinde sipariş üzerine yapılan araç imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımlarında geçerli olduğu belirtilecektir.

İmal ve inşa işini sipariş üzerine fiilen yapanlar bu işte kullanacakları mal ve hizmetleri bu belgeye dayanarak KDV uygulanmaksızın istisna kapsamında temin edebileceklerdir." denilmektedir.

Buna göre, firmanızın söz konusu teknenin imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımları KDV den istisna olup, teknenin imaline ilişkin bakiye ödemelerin yabancı bir leasing kuruluşunca yapılması ve satışın da anılan kuruma yapılacak olması istisna uygulamasına engel teşkil etmemektedir.

Öte yandan,  sipariş üzerine imal ve inşa edilen teknenin yürürlükteki ihracat hükümleri çerçevesinde yurt dışı edilmesi halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.