Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Okul spor salonlarının işletilmesi ve hizmet alımı işinde KDV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-2328

27/07/2012

Konu

:

Okul spor salonlarının işletilmesi ve hizmet alımı işinde KDV uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Ortaklığınız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğüne verilecek ‘‘2012 yılı okul spor salonlarının personelle işletilmesi'' işine ilişkin KDV nin tevkifata tabi olup olmadığı ile bu işlemde uygulanması gereken KDV oranının bildirilmesi istenmektedir.

             Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

             Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 91, 95, 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar, tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranlarına ilişkin hükümler 14/4/2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1/5/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile kaldırılarak yeniden düzenlenmiştir. Dolayısıyla 1/5/2012 tarihinden önceki işlemlerde kaldırılan, 1/5/2012 tarihinden sonra yapılan işlemlerde ise 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

             KDV oranları ise KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

             Buna göre; Kararname eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer almayan söz konusu hizmet genel oranda (% 18) KDV ye tabidir.

             Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Şirketinizin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğüne 1/5/2012 tarihinden önce vereceği okul spor salonlarının işletilmesi hizmeti; temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri ile işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilemeyeceğinden tevkifata tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğünün belirtilen tarihten önceki dönemlere ait KDV den tevkifat yapması söz konusu değildir.

             Diğer taraftan, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.1. bölümü ile Belediyeler (KDV mükellefiyeti bulunan iktisadi işletmelerin alımları hariç) kısmi tevkifat yapma sorumluluğu dışında tutulduklarından 1/5/2012 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için de tevkifat yapılması söz konusu olmayacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.