Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Havaalanında yolculara verilen özel güvenlik hizmetinin KDV den istisna olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2335

27/07/2012

Konu

:

Havaalanında yolculara verilen özel güvenlik hizmetinin KDV den istisna olup olmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda ... Havalimanında uçaklara, yük ve yolculara verilecek özel güvenlik hizmetlerinin katma değer vergisinden (KDV) istisna olup olmayacağı konusunda tereddüt hasıl olduğu ve konuyla ilgili olarak Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

KDV Kanununun 13/b maddesine göre deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisnadır.

93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde istisna kapsamına yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler ile araçlar için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmetin girdiği; bu hizmetlerin liman ve hava meydanı işletmeleri dışında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesinin istisna uygulaması açısından önemi bulunmadığı açıklanmıştır.

60 No.lu KDV Sirkülerinde ise konuyla ilgili olarak KDV den istisna edilecek veya vergiye tabi olacak işlemler belirlenmiştir.

            Buna göre, firmanızca havalimanında özel güvenlik hizmetleri adı altında verilen hizmetlerden doğrudan uçağın güvenliğine yönelik hizmetler Kanunun 13/b maddesi kapsamında KDV den istisna bulunmaktadır. Ancak dilekçenizde pasaport kontrolünden geçen yolcular ve bagaj güvenliği, kargo ile ilgili güvenlik ve ikram malzemeleri, satış malzemelerinin güvenliği başlıkları altında verilen hizmetlerin uçakların seyrüseferine ilişkin olarak yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu hizmetlere istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.