Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakır Şerit Alımının KDV Tevkifatına Tabi Olup Olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.44.15.01-2011-KDV-14-27

09/08/2012

Konu

:

Bakır Şerit Alımının KDV Tevkifatına Tabi Olup Olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde; serbest meslek faaliyeti nedeniyle ... Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, 11.06.2011 tarihinde özel bina inşaatınızda kullanılmak üzere aldığınız bakır şerite ilişkin faturanın satıcı tarafından KDV tevkifatı uygulanmış şekilde düzenlendiği belirtilerek, şahsi işinizde kullandığınız bakır şerit alımının tevkifata tabi tutulup tutulmayacağı ile bu alımdan dolayı tarafınızca vergi dairesine sorumlu sıfatıyla KDV beyanında bulunulup bulunulmayacağı hususlarında Başkanlığımızdan görüş istenilmektedir.

KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. 104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile değişik 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 5.3. Bakır, Alüminyum ve Çinko Ürünlerinde Tevkifat Uygulaması" başlıklı bölümünde "...bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri" nin tesliminde    % 90 oranında; tevkifat uygulanarak alıcılar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi" uygun görülmüştür.

Öte yandan, 01/05/2012 tarihinden itibaren bakır şerit teslimlerinde, 14/04/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.3.2. Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Teslimi" başlıklı bölümü kapsamında işlem yapılması gerekmektedir.

Buna göre, bakır şerit teslimlerine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV nin % 90 oranında tevkifata tabi tutulması zorunludur. Ancak, özel inşaatınızda nihai tüketime konu olmak üzere teslim edilen bakır şerite ait hesaplanan KDV nin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, adınıza düzenlenen tevkifatlı faturanın satıcı firma tarafından düzeltilmesi ve hesaplanan KDV nin tamamının bu firma tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.