Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mısır,arpa,yulaf,çavdar,soya ve kuru bakla ezmelerinin (flakelerin) hayvan yemi olarak toptan satılmasında uygulanacak kdv oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-51-88

09/08/2012

Konu

:

Mısır,arpa,yulaf,çavdar,soya ve kuru bakla ezmelerinin (flakelerin) hayvan yemi olarak toptan satılmasında uygulanacak kdv oranı hk.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunda, fabrikanızca alınan dane mısır, arpa, yulaf, çavdar, soya ve kuru baklanın içerisine hiçbir katkı maddesi kullanılmadan buhar verilerek ezilmesiyle elde edilen mısır, arpa, yulaf, çavdar, soya ve kuru bakla ezmelerinin (Flake'lerinin) hayvan yemi olarak toptan satılmasında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

            KDV Kanununun; 1/1 maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesinde her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan mal ve hizmetler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında "Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar (arılar dahil)" ibaresi yer almaktadır.

            Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin 10 uncu faslında "Hububat" tanımlanmıştır. Bu fasıla ait tarife pozisyonlarından mısır 10.05, arpa 10.03, yulaf 10.04, çavdar 10.02 de sayılmıştır.

            10 uncu fasıldaki söz konusu hububat taneleri başak veya demet içlerinde bulunsun bulunmasın ya da olgunlaşmadan önce biçilen ve kapçıklı halde bulunan hububattan elde edilen taneler şeklinde de olsa adi taneler ile birlikte sınıflandırılmaktadır (Tatlı mısır hariç). Bunların sebze olarak kullanılmaya uygun olsun, olmasın taze şekilde olanları da bu fasılda yer almaktadır.

             Yukarıda sayılan nitelikte mısır, arpa, yulaf, çavdar, 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli I sayılı listenin 3 üncü sırasında değerlendirilerek, toptan teslimleri %1, perakende teslimleri %8 oranında KDV'ne tabi bulunmaktadır.

             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 9 uncu sırasında TGTC'nin 11 inci Faslında yer alan mallar sayılmıştır. Mısır, arpa, yulaf ve çavdarın kabuğu çıkarılmış olsun olmasın bütün halindeki tanelerin, iri parçalar halindeki ufalanmış tanelerin, kabuğu çıkarılmış veya tamamen veya kısmen perikarpı çıkartılmak üzere diğer şekillerde işleme tabi tutulan tanelerin ezilmesi veya yassı hale getirilmesiyle elde edilen yassılaştırılmış veya flokan halindeki taneleri TGTC'nin 11 inci faslına ait 11.04 tarife pozisyonu kapsamındaki GTİP numaralarında tanımlanmıştır. Flake işlemi ile mısır, arpa ve buğday gibi tahıllar, sindirilebilirliği artırmak amacıyla özel bir teknolojiyle yüksek sıcaklıkta buhara tabi tutulduktan sonra, kurutulmakta veya kavrulmaktadır. Bunların söz konusu 9 uncu sırada sayılan 11 no.lu fasıl kapsamındaki eşyalar arasında değerlendirilerek, kullanım yerine bakılmaksızın (hayvan yemi olarak kullanılabilir mahiyette olanlar dahil) toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.

             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 15 inci sırasında TGTC'nin 19 uncu faslında yer alan mallar sayılmıştır. TGTC'nin 19 no.lu faslında, "Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri" tanımlanmış olup, bu fasıl genellikle gıda için kullanılan birçok müstahzarları kapsar. Bunlar ya doğrudan fasıl 10 daki hububattan, fasıl 11'deki ürünlerden ya da diğer fasıllarda yer alan bitkisel menşeli gıda unu, ezme veya tozlardan (hububat unu ve ezmesi, nişasta, meyve ve sebze unu, ezme veya tozu vs.) veya 04.01 ila 04.04 pozisyonlarındaki maddelerden yapılırlar.

            Bu faslın 19.04 tarife pozisyonunda "Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (mısır gevreği-corn flakes gibi); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış veya başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç) veya flokanlarından halindeki hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve kaba un hariç)" tanımlanmıştır.

            Bu kapsamda önceden pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış dane halindeki hububat (mısır hariç) ile hububat (mısır, buğday, pirinç, arpa vb.) veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri, kavrulmuş, kavrulmamış ve kabartılmış hububat flokanlarından, veya bunların karışımlarından elde edilen (tuz, şeker, meyve, kakao, şeker gibi maddeleri içerebilirler) hazır gıdalar yer almaktadır.

            Dolayısıyla mısır, arpa, yulaf ve çavdarın 11 inci fasıldaki işlemlerden daha ileri derecede işlenmiş dane veya flokanlarının da 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 15 inci sırasında sayılan 19 uncu fasıl kapsamında değerlendirilerek, toptan veya perakende teslimlerinin %8 oranında KDV'ne tabi tutulması gerekmektedir.

             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 5 inci sırasında "7 No'lu fasılda yer alan mallar" ibaresi yer almaktadır.

            TGTC'nin 7 nci faslında "yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular" tanımlanmıştır. Bu fasıl kapsamındaki "kuru baklagiller kabuksuz, taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış veya çıkarılmamıştır." Bu faslın 0713.50 tarife alt açılımına ait GTİP numaralarında kuru baklalar tohumluk veya diğer şekillerde olmalarına göre ismen sayılmıştır. Bu kapsamdaki kuru baklalar tohumluk veya başka amaçlara yönelik insan gıdası veya hayvan yemi olarak kullanılan cinsten kurutulmuş, kabuğu çıkarılmış, enzim faaliyetini durdurmak ve nemin bir kısmını uçurmak suretiyle orta dereceli ısıya tabi tutulmuş olabilirler.

            Dolayısıyla gerek insan gıdası olarak, gerekse hayvan yemi olarak kullanılan mahiyette olan kuru bakla ezmeleri 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 5 inci sırasında olup, toptan ve perakende teslimi, %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.

             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında, "...çeltik, soya... kuru fasulye..." ibaresi yer almıştır. TGTC'nin 12 inci faslına ait 12.01 tarife pozisyonunda "Soya fasulyesi (kırılmış olsun olmasın) ismen tanımlanmıştır. Bunlar bütün kırılmış, ezilmiş, soyulmuş veya kabukları alınmış, daha iyi muhafazasını sağlamak ve acılığını gidermek amacıyla ısıl işlemine tabi tutulmuş da olabilmektedirler. Soya fasulyesinin ezilmiş (flakelerinin) 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında değerlendirilerek, kullanım yerine bakılmaksızın toptan tesliminin %1 perakende tesliminin %8 oranında KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.