Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fason işlem bedelinde KDV tevkifatı hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.01-130[9-2012/379]-465

10/08/2012

Konu

:

Fason işlem bedelinde KDV tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, fason olarak iplik büküm faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, müşterilerinizden değişik tarihlerde gelen farklı miktarlarda tek katlı ipliklerin büküm işlemini yaptıktan sonra parça parça ya da toplu halde sevk ettiğiniz belirtilerek, sevk ettiğiniz ipliklerin bütününün fason işlem bedeli üzerinden mi yoksa sevk irsaliyesi bazında yaptığınız miktar üzerinden hesaplanacak bedel üzerinden mi esas alınacağı hususunda Vergi Dairesi Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.2.7.bölümünde; fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetlerinde alıcılar tarafından 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

            Yine aynı Tebliğin "3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır" başlıklı bölümünün 3.4.1.2. bendinde; "Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

            Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.

            Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arz ettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Öte yandan, KDV Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında meydana gelmekte olup, aynı maddenin (c) bendinde, kısım kısım mal teslimi veya hizmet ifası yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, fason iplik büküm hizmetinin kısım kısım verilmesi hususunda mutabık kalınmış ise KDV dahil 1.000 TL lik alt sınırın her bir kısım hizmet bedeli için  ayrı ayrı dikkate alınması; büküm hizmetinin parçalara ayrılmayacak şekilde bir bütün olarak verilmesi halinde ise KDV dahil 1.000 TL lik alt sınırın bütünlük arz eden işlem bedelinin tamamı için dikkate alınması gerekmekte olup, malların muhtelif sevk irsaliyeleri ile sevk edilmesinin bu uygulamaya bir etkisi bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.