Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi muafiyeti tanınan ve öğrenci yurdu işleten vakfın gayrımenkul alımının KDV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2587

15/08/2012

Konu

:

Vergi muafiyeti tanınan ve öğrenci yurdu işleten vakfın gayrimenkul alımının KDV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, vergi muafiyeti tanınan ve öğrenci yurdu işleten vakfınızın, amacı doğrultusunda gayrimenkul (yurt binası) alımının KDV Kanununun 17/2 nci maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

               KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 17/2-a maddesinde; Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların; öğrenci veya yetiştirme yurtları işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetlerinin; Kanunun 17/2-b maddesinde ise Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Ancak, KDV Kanununun 17/2-a maddesinde öngörülen istisna hükmü, vergi muafiyeti tanınan vakfınızca yapılan ve madde metninde sayılan hizmet ifaları için geçerli olup, vakfınıza yapılacak mal teslimi ve hizmet ifalarını kapsamamakta, KDV Kanununun 17/2-b maddesinde yer alan istisna hükmü ise vergi muafiyeti tanınan vakfınıza yapılan bedelsiz teslimler için geçerli olduğundan bedel karşılığında yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları için söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

            Öte yandan, Kanunun 17/4-r maddesinde; kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimlerinin, katma değer vergisinden istisna olduğu, hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, vakfınıza satışı yapılacak olan gayrimenkulün, satıcı firmanın aktifinde en az iki tam yıl sureyle kayıtlı bulunması ve faaliyet konuları arasında taşınmaz ticareti yer almaması halinde, söz konusu gayrimenkulün tesliminde KDV Kanununun 17/4-r maddesi uyarınca istisna kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Aksi halde söz konusu satış işlemi genel hükümlere göre KDV ye tabi tutulacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.