Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşitme cihazı ve yedek parçalarının teslimi ile 2009 yılında kayıtlara alınan faturanın iptal edilerek 2011 yılında yeniden düzenlenmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2583

15/08/2012

Konu

:

İşitme cihazı ve yedek parçalarının teslimi ile 2009 yılında kayıtlara alınan faturanın iptal edilerek 2011 yılında yeniden düzenlenmesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda işitme engellilerin kullanımına yönelik olarak üretilen "koklear implant" cihazlarını, cihaz ile bütünlük teşkil eden aparat ve aksesuarları ile birlikte bir bütün olarak ithal ettiğinizi ve müşterilere de komple set halinde sattığınızı belirterek, "koklear implant" cihazının tesliminin Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığı ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına teslim edilen 60 adet komple set halinde "koklear implant" cihazına ilişkin faturaların 2009-2010 özel hesap döneminde defter kayıtlarına intikal ettirildiği Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından  şirketinizce  düzenlenen 2009 tarihli faturanın iptal edilerek yerine yeni fatura düzenlenmesi istenildiği belirtilerek, 2009 yılında kayıtlara alınan faturanın iptal edilerek 2011 yılında yeniden fatura düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı hakkında görüş sorulmaktadır. 

            1) Vergi Usul Kanunu Yönünden

            213 sayılı Vergi Usul Kanunumun 174 üncü maddesiyle hüküm altına alındığı üzere; defterler hesap dönemi itibariyle tutulur, kayıtlar ise her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.

            Hesap dönemi normal olarak takvim yılı olup, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı 12 şer aylık özel hesap dönemleri belli edebilir.

            Yeniden işe başlama veya işi bırakma hallerinde, hesap dönemi içinde bir yıldan eksik olan faaliyet süresi hesap dönemi sayılır. Özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları, hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancıdır.

            Aynı Kanun'un 219 uncu maddesi hükmüne göre ise muamelelerin defterlere zamanında kaydedilmesi gerekmektedir.

            Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şart olup, bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

            Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

            Yine Aynı Kanun'un 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış; 231/5 inci maddesinde ise, faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu itibarla, 03/9/2009 tarihli faturanın düzenlendiği tarih itibarıyla gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün olup, kapanan hesap dönemine ilişkin harcama belgelerini takip eden hesap dönemi veya dönemlerinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. 2009 yılına ait kayıtlar Vergi Usul Kanunu'nun 174 üncü maddesi uyarınca hesap dönemi sonunda kapatıldığından, 2009 yılında düzenlenen faturanın 2011 yılında iptal edilerek yeniden düzenlenmesi ve kayıtlara alınması mümkün bulunmamaktadır. 

            2) Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden 

            3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-s maddesinde, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

             İstisnaya ilişkin usul ve esasların belirlendiği 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 4.1. bölümünde, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programlarının istisna kapsamında kabul edileceği ifade edilmiştir.

            KDV den istisna tutulan araç-gereçlerin aksam ve parçaları ile bu araç gereçlere verilen tamir, bakım ve onarım hizmetleri istisna kapsamında değerlendirilmemektedir.

            KDV oranları; KDV Kanununun 28 inci maddesi ile verilen yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Buna göre, "koklear implant" adlı işitme cihazının set halinde teslimi ve ithali KDV Kanununun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisna tutulacaktır. Ancak söz konusu işitme cihazı sistemini oluşturan parçaların arızalanması, yıpranması v.b. nedenlerle daha sonra bu parçaların müstakil olarak teslimi ile işitme cihazının bakım ve onarım hizmetleri istisna kapsamında yer almadığından, genel oranda (%18) KDV ye tabi olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.