Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sorumlu sıfatıyla ödenen KDV'nin indirimi hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV.ÖZG.2010-189-406

16/08/2012

Konu

:

Sorumlu sıfatıyla ödenen KDV'nin indirimi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2007 yılında tahakkuk eden ancak 2008 yılında kayıtlara alınan kira giderlerinin kurumlar vergisi beyanında kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alındığı ancak, 2009 yılında hakkınızda yapılan vergi incelemesi sonucunda bu kira giderleri nedeniyle sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi tarhiyatı yapılması gerektiği sonucuna varıldığı ve tarhedilen verginin uzlaşma sonucu şirketinizce vergi dairesine ödendiği belirtilerek, 2010 yılında sorumlu sıfatıyla ödenilen katma değer vergisinin aynı yıl içerisinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanunun 29/1-a ve 34/1 inci maddelerine göre, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV nin indirim konusu yapılabilmesi için, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi, bu belgelerin de kanuni defterlere kaydedilmiş olması gerekmektedir.

Aynı Kanunun 29/3 üncü maddesi gereğince ise indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir.

Diğer taraftan, KDV Kanunun 9 uncu maddesi gereğince sorumlu sıfatıyla beyan edilen/ödenen KDV nin, 2 No.lu katma değer vergisi beyannamelerine dayanılarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, 2007 yılına ilişkin olarak sorumlu sıfatıyla adınıza tarhedilen 2010 yılında da ödenen KDV nin KDV Kanununun 29/3 üncü maddesi uyarınca, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV  den indirilmesi mümkün değildir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.