Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstanbul Trafik Vakfı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü adına araç ithalinin ÖTV ve KDV'den istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV.7-2610

17/08/2012

Konu

:

İstanbul Trafik Vakfı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü adına araç ithalinin ÖTV ve KDV'den istisna olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere vakfınızca Emniyet Genel Müdürlüğü adına ithal edilecek motosikletlerin KDV ve ÖTV den istisna olup olmadığı sorulmakta olup, konuya ilişkin açıklamalara aşağıda ye verilmiştir.

           1) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasında, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmış, aynı maddenin devamında ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzelkişi tarafından yapılmasının veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesinin, özellik taşımasının vergilendirmeye tesir etmeyeceği belirtilmiştir.

            Öte yandan, Kanunun 16 ncı maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5) numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç] kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali KDV den istisna edilmiştir.

            Buna göre, trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü adına Vakfınızca yapılacak motosiklet ithali, ithale konu motosikletlerin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5) numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç] kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyalardan olması halinde Kanunun 16/1-b maddesine göre KDV den istisna tutulacak, aksi takdirde söz konusu ithalat işlemine genel hükümler çerçevesinde KDV uygulanacaktır.

            2) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ye tabi tutulmuştur. ÖTV Kanununun 7/6 ncı maddesine göre 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5) numaralı fıkrasının (a) bendi ile 7 numaralı fıkrası hariç olmak üzere] kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan malların ithali ise ÖTV den müstesnadır.

            Aynı Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Verginin mükellefi (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

            Buna göre, trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere ithal edileceği belirtilen motosikletlerin ithalinin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 maddesi (5/a bendi ile 7 nci fıkrası hariç) kapsamında gümrük vergisinden muaf olması halinde, bu araçların ithali 4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/6 ncı maddesi gereğince ÖTV den de istisna olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.