Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hayvansal yağ ve sakatat teslimlerinde uygulanacak KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-2631

17/08/2012

Konu

:

Hayvansal yağ ve sakatat teslimlerinde uygulanacak KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın et ve etten mamul ürünlerin, gıda ürünlerinin imalatı ve satışı faaliyeti ile iştigal ettiği belirtilerek sakatat ve hayvansal yağ teslimlerinde uygulanması gereken KDV oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında "TGTC'nin 2 No'lu Faslında yer alan mallar" sayılmış, 28.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 14.11.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Karar ile 2 No'lu Fasılda yer alan mallar bu sıradan çıkarılarak, I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.

            Buna göre;

            1 - TGTC'nin 2 nci Faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 nci Fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının; kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilme üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri de yer almaktadır.

            TGTC'nin 2 No'lu Faslına ait 02.06 tarife pozisyonunda ise "Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)" ismen tanımlanmıştır. İnsan gıdası olarak kullanılan sakatatlar; başlar ve bunların kesilmiş parçaları (kulaklar dahil), ayaklar, kuyruklar, kalpler, diller, etin parçalara ayrılmasında ortaya çıkan kalın veya ince artıklar-kırpıntılar, anliyon zarı, gırtlak, timus bezleri, karaciğer, böbrek, akciğer, beyin, pankreas, dalak, omurilik, yumurtalık olarak sayılabilir.

            Bu nedenle, 28.11.2011 tarihinden itibaren, yukarıda sayılan sakatatlar da etlerde olduğu gibi KDV oranları ile ilgili I sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında olup, toptan teslimleri %1, perakende teslimleri %8 oranında KDV'ye  tabi bulunmaktadır.

         Öte yandan, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 3 üncü sırasında TGTC'nin 0504.00 "Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutuşmuş veya tütsülenmiş)" tarife alt pozisyonu sayılmış olup, bu kapsamdaki şirden, bağırsaklar, mide (işkembe), mesane 2 nci Fasıl kapsamında yer almadığından, toptan ve perakende teslimleri %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.

            2 - KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün, 11. sırasında "TGTC'nin 15 No'lu faslında yer alan yağlardan, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar" sayılmıştır.

            TGTC'nin 15 inci Faslı "Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri, hazır yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumları kapsamaktadır.

            Bu faslın 15.01 tarife pozisyonunda, kümes hayvanlarının değişik işlemlerle elde edilen yağları ile kemik yağı ve atıklarından elde edilen yağları", 15.02 tarife pozisyonunda "sığır, koyun ve keçelerin iç organları ile kaslarını çevreleyen yağları (taze, soğutulmuş, dondurulmuş), tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, dumanlanmış veya eritilmiş don yağ şeklinde olanları, kemik yağı ve sığır, koyun veya keçi atıklarından elde edilen yağları" tanımlamıştır.

            Bu çerçevede;

            - Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinden ve kemikten sıyrılmış yağların (kuyrukyağı, kavram yağı, böbrek yağı ve iç yağları, don yağ (çöz yağı) ),

           - Büyük ve küçükbaş hayvanların kemik, boynuz kemik posası, iç yağ ve etlerinin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,

           - Kümes hayvanlarının tüy, ayak, iç organ, kemik, kelle, yumurta kabuklarının kalite standardı dışında kalmış piliçlerin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,

             insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 11 inci sırasında sayılan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.

            Yukarıda sayılan bu yağların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayanlarının toptan ve perakende teslimi ise genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.