Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışında yerleşik GSM firmasına ait kontörlerin internet üzerinden satışının Gelir Vergisi ve KDV Kanunları karşısındaki durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-2617

17/08/2012

Konu

:

Yurt dışında yerleşik GSM firmasına ait kontörlerin internet üzerinden satışının Gelir Vergisi ve KDV Kanunları karşısındaki durumu.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, internet üzerinden otomatik para ödeme makineleri vasıtasıyla yurt içinde faaliyet gösteren GSM işletmecilerinin ön ödemeli telefon kartlarının (kontör) perakende olarak satışını yaptığınız, Rusya'da faaliyet gösteren GSM işletmecilerinin Türkiye'deki abonelerine de aynı hizmeti vereceğiniz, yurt dışındaki GSM işletmeleri ile yapılan prensip anlaşmasına göre Türkiye'deki kontör satışları nedeniyle otomatik para ödeme makineleri vasıtasıyla tahsil edilen kontör satış bedellerinin, şirketiniz hesabının bulunduğu banka vasıtası ile 7 günlük periyotlar halinde GSM şirketlerinin banka hesabına transfer edileceği, vereceğiniz hizmetin karşılığı olan komisyon bedelinin ise haftalık olarak GSM şirketlerine fatura edilerek fatura bedelinin banka havalesi yoluyla tahsil edileceği belirtilerek, yurt dışındaki firmadan alacağınız komisyon bedellerinin katma değer vergisi ve gelir vergisi tevkifatı açısından değerlendirilmesi talep edilmiştir.

             I-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

            193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari kazancın tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazanç olarak tanımlanmıştır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ise; Kanun'un l inci maddesinde sayılan kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasında sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceği hükmü yer almış, maddenin (3-a) bendinde Türkiye'de iş yeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen ticari kazançlar, dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar arasında sayılmıştır.

             Öte yandan, aynı Kanun'un dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30 uncu maddesinde dar mükellefiyete tâbi kurumların bu maddede yazılı kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avans olarak ödenenler de dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hüküm altına alınmış olup ticari kazançlar kesintiye tabi kazanç ve iratlar arasında sayılmamıştır.

             Buna göre; internet üzerinden kontör satışına aracılık faaliyetinden elde edilen kazançların ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30 uncu maddesi gereği kurumlar vergisi kesintisine tabi olmayacaktır

             Diğer taraftan, 17/12/1999 Tarih ve 23909 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 31/12/1999 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın 7'nci maddesinde;

             "1. Bir Âkit Devlette, diğer Akit Devletin bir teşebbüsüme elde edilen kazançlar, kazancın bu Devlette yer alan bir işyeri vasıtasıyla elde edilmesi halinde ve sadece işyerinin faaliyetlerine atfedilebilen miktarla sınırlı olmak üzere ilk bahsedilen Devlette vergilendirilebilir. ..." hükmü yer almaktadır.

             Diğer taraftan anılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın 22'nci maddesinde "Bir Âkit Devlet mukimi, bu Anlaşma hükümlerine uygun olarak diğer Âkit Devlette vergilendirilebilen bir gelir elde ettiğinde, bu diğer Devlette ödenen gelire ilişkin vergi tutarı, ilk bahsedilen Devlette alınacak vergiden mahsup edilebilir. Bununla beraber söz konusu mahsup tutarı, bu gelir için ilk bahsedilen Devletin vergi kanunları ile düzenlemelerine uygun olarak hesaplanan vergi tutarını aşmayacaktır" hükmüne yer verilmiştir.

             Bu hüküm ve açıklamalara göre; Şirketinizin Rusya'da mukim GSM şirketinin abonelerine, otomatik para ödeme makineleri ile kontör satışından elde edeceği komisyon gelirinin, Şirketinizin bu geliri Rusya'da yer alan bir işyeri vasıtasıyla elde etmediği sürece sadece Türkiye'de vergilendirilmesi gerekmektedir. Öte yandan, söz konusu gelirin Rusya'da da vergilendirilmesi halinde, Rusya'da ödenen vergi Türkiye'de ödenen vergiden mahsup edilebilecektir.

             Diğer taraftan, otomatik para ödeme makineleri ile kontör satışlarına aracılık edilecek Rusya mukimi GSM şirketlerinin Türkiye'de mevcut bir iş yerlerinin bulunmaması halinde, elde ettiği kazançlarının Türkiye'de vergilendirilmemesi gerekmekte olup, Şirketiniz tarafından yapılan kontör satış faaliyetinden elde edilen hasılatın Rusya'da mukim GSM Şirketinin banka hesabına transferi sırasında kurumlar vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

             II-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

             -1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

            -11/1-a maddesinde,yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin de KDV den istisna olduğu,

             hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, yurt dışındaki GSM işletmelerinin ön ödemeli telefon kartlarının (kontör) yurt içindeki abonelere  internet üzerinden otomatik para ödeme makineleri aracılığı ile satılmasına aracılık eden firmanızın bu hizmeti Türkiye'de verildiğinden ve hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından  KDV ye tabi olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.