Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlü insanların kullanacağı binek otomobiller için özel aparat ve montaj imalatının KDV'ne tabi olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17 madde-672

21/02/2012

Konu

:

Özürlü insanların kullanacağı binek otomobiller için özel aparat ve montaj imalatının KDV'ne tabi olup olmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, özürlülerin otomobil kullanabilmesi için imal ve montajını yaptığınız özel aparatların Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığı sorulmaktadır.

3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-s maddesinde, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV den istisna edilmiştir.

110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 4. bölümündeki bu hükmün uygulamasına ilişkin açıklamalarda da belirtildiği gibi, istisna münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik özürlülerin kullandıkları ortez- protez gibi cihazlar) ile özel bilgisayar programlarının gerek yurtiçi teslimlerinde ve gerekse ithalatında geçerlidir. Ancak, özürlüler yanında özürlü olmayanların da kullanabilecekleri araç-gereç ve bilgisayar programlarının KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak, Şirketinizce imal edilen aparatlar, münhasıran özürlülerin kullanımına mahsus olmadığından, ayrıca Kanunun 17/4-s maddesinin hizmetlere şumulü bulunmadığından, Şirketiniz işlemleri genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.