Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kapalı kasa kamyonete frigorifik (soğutucu) tadilatı yaptırılmasının ÖTV farkı yaratmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV-2010:11-01/-219

08/03/2010

Konu

:

Kapalı kasa kamyonete frigorifik (soğutucu) tadilatı yaptırılmasının ÖTV farkı yaratıp yaratmayacağı.

 

         

 

İlgi sayılı dilekçenizde, 2006 model ... tipi kapalı kasa kamyonetinize frigorifik (soğutucu) tadilatı yaptırdığınız ifade edilerek, bu durumun ÖTV farkı yaratıp yaratmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı ÖTV Kanununun 15/2-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.

Dilekçeniz ekinde bulunan tadilata ilişkin "Münferit Araç Uygunluk Belgesi"nden, araç içine frigorifik izole yapıldığı, araca soğutucu cihaz monte edildiği anlaşılmaktadır.

Buna göre; ruhsatından net ağırlığının 1760-Kg, istiap haddinin 1340 Kg ve 2+1 kişi olduğu anlaşılan 2006 model, 2402 cc, ... tipi, eşya taşımaya mahsus kapalı kasa kamyonetinize (87.04) soğutucu cihaz monte edilmesi, azami yüklü kütlesi 4700 Kg'ı geçmeyen kapalı kasalı, sürücü sırasından başka oturma yeri olmayan ve istiap haddi 620 Kg'ın üzerinde olan aracınızın gerek tarife pozisyonunda gerekse tabi olduğu vergi diliminde bir değişikliğe yol açmadığından özel tüketim vergisi açısından vergi farkı doğmamaktadır.

                                                             Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                Gelir İdaresi Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.