Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlü aracın pert olması nedeniyle Trafik Şube Müdürlüğünde hurdaya ayılması esnasında ÖTV'nin ödenip ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.21.15.01-ötv-2010/39-5

04/05/2010

Konu

:

Pert olan araçlarda ÖTV

 

         

 

           İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin tetkikinde; adınıza tescilli  ...  plakalı özürlü aracınızın, 11/2/2010 tarihinde trafik kazası sonucu pert olduğu belirtilerek, söz konusu aracın Trafik Tescil Şube Müdürlüğünce hurdaya ayrılması esnasında ÖTV ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600  cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

           Öte yandan Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendine 5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesi ile eklenerek 1/7/2008 tarihinde yürürlüğe giren (c) alt bendinde, malul ve engelliler tarafından istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan söz konusu malların deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması halinde, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malların beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının da  Özel Tüketim Vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Konuyla ilgili olarak, 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğine 14 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile eklenen "7.2.1.3. İstisnadan Yararlanılarak İlk İktisabı Yapılan Araçların Hurdaya Çıkarılması Halinde İstisna Uygulaması" başlıklı bölümünde; söz konusu istisnadan yararlanmak isteyen malul ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri şartıyla, durumlarına göre tebliğin 7.2.1.1. ve 7.2.1.2 bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem yapılarak ilk iktisabını yapacakları yeni araçlar için ÖTV istisnası uygulanacağı açıklanmıştır.

            Bu hükümlere göre, istisna kapsamında iktisap edilen araçların hurda haline gelmesi sonucu 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin yukarıda belirtilen (7.2.1.3.) bölümünde belirtildiği şekilde hurdaya ayrılarak hurda olarak satışında ÖTV ödenmesi söz konusu olmayacaktır.

                                                                                         Vergi Dairesi Başkanı

           Bilgi edinilmesini  rica ederim.    

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

EK :

7 ADET