Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tecil edilecek ÖTV tutarı PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

DİĞER VERGİLER VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010-544-KDV-18

09/06/2010

Konu

:

ÖTV TECİL

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 5503.20.00.00.00 ve 5402.46.00.20.00  G.T.İ.P. numaralarında yer alan polyester elyaf ve poy iplik isimli malları ürettiğiniz ve bu malların üretiminde ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde 3403.91.00.00.00 G.T.İ.P. numarası ile yer alan malı tecil-terkin kapsamında kullandığınız belirtilerek bu mal için kilogram başına tecil edilecek ÖTV tutarı hakkında Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır. 

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının, teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren oniki ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği, bu hükümlere uyulmaması halinde ise bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

            Söz konusu maddede belirtilen tecil-terkin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2,3,5,12,14 ve 15 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümünde yer almaktadır.

             Ayrıca ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi kapsamında Kanuna ekli(I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, (I) sayılı listenin dışında yer alan bir malın imalinde kullanılmasından ne anlaşılması gerektiği hususu 7/7/2006 tarih ve ÖTV-1/2006-2 sayılı 3 Numaralı Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinde açıklanmıştır.

            Buna göre ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde girdi olarak kullanılması halinde, ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde yer alan tecil-terkin uygulamasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

            Öte yandan ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, Kanunun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında tesliminde bu mallar için birim itibariyle uygulanacak ÖTV tutarları 2008/14061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 2008/13835 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci maddesinde belirlenmiş olup, Kararname ile belirlenen tutarlar halihazırda uygulanmaktadır. 

                                                                                             Vergi Dairesi Başkanı

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.