Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PVC kaplı alüminyum folyolu ısıtıcı ve silikon kaplı alüminyum borulu ısıtıcıların ÖTV kapsamına girip girmediği hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Ocak 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.01-ÖTV-52-2/1-3

26/01/2011

Konu

:

ÖTV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin beyaz eşya üreticilerine satılmak üzere yedek parça imalatı yaptığı, bu parçalar arasında buzdolaplarında kullanılan PVC kaplı alüminyum folyolu ısıtıcı ve silikon kaplı alüminyum borulu ısıtıcı parçalarının bulunduğu, bu ürünlerin düşük güce sahip olduğu, ürünleri alan buzdolabı üreticilerinin buzdolaplarında buz çözücü olarak kullandığı, tek başına ya da buzdolabı dışında ısıtıcı olarak kullanılmasının mümkün olmadığı, söz konusu parçaların Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan 85.16 pozisyonunda belirtilen nihai ürünler kapsamında olup olmadığı konusunda görüşümüzün bildirilmesi istenilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-c maddesinde, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin ÖTV' ye tabi olduğu, 1/2 nci maddesinde, Kanuna ekli listelerdeki malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmeyeceği belirtilmiştir.

            Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki 85.16 tarife pozisyonundaki elektrikli anında veya depolu ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar; herhangi bir mahallin veya toprak ve benzeri yerlerin ısıtılmasına mahsus elektrikli cihazlar; berber işleri için elektrotermik cihazlar (örneğin; saç kurutucular, saç kıvırma cihazları, saç kıvırma maşalarını ısıtma cihazları) ve el kurutma makinaları; elektrikli ütüler; ev işlerinde kullanılan diğer elektrotermik cihazlar; elektrikli ısıtıcı rezistanslar (85.45 pozisyonundakiler ile elektrikli ütüler hariç) ÖTV kapsamında bulunmaktadır.

            Ancak söz konusu listenin sonundaki "Bu listedeki malların aksam ve parçaları kapsama dahil değildir." ibaresi gereğince, bu tarife pozisyonundaki malların aksam ve parçaları ÖTV kapsamına girmemektedir.

            Öte yandan Türk Gümrük Tarife Cetvelinin temelini oluşturan Armonize Sistemle ilgili izahnamenin 85.16 tarife pozisyonuna ait açıklama notlarının (F) bölümünde;

            - Gerek bu pozisyonda ve gerek tarifenin diğer pozisyonlarında yer alan elektrikle ısıtılan cihazlarda kullanılan ısıtıcı rezistanslarının hepsinin burada tarifelendirildiği, (85.45 pozisyonundaki kömürden olanlar hariç)

            - Bunların, içinden elektrik cereyanı geçirildiği zaman çok kızan neviden olan özel maddelerden (özel alaşımlar, silisyon karbür esaslı bileşikler, vb.) mamul olup, levha, çubuk, vb.den veya genellikle spiral şekle sokulmuş tellerden meydana geldiği,

            - Telden mamul rezistansların genellikle izole edici bir mesnet üzerine (örneğin, seramikten, mikadan, plastikten veya sabun taşından (steatit)) veya yumuşak izole edici mesnet üzerine (cam lifi veya asbest) monte edildiği; bunların izole edici bir mesnet üzerine monte edilmemiş halde olanlarının, şayet ısıtıcı rezistans aksamı olduğu anlaşılabilecek şekilde muayyen uzunlukta kesilerek şekil verilmiş veya diğer tarzda şekle sokulmuş oldukları takdirde burada yer alacağı; aynı kıstasın levha ve çubuk halindeki rezistanslar için de söz konusu olduğu, bunların burada yer alabilmelerinin kullanılmaya hazır ebatta ve boyda olmalarıyla yani hazır rezistans halinde bulunmalarıyla mümkün olduğu,

            - Isıtıcı rezistansların, belirli bir makina ve cihazda kullanılmak amacıyla özel olarak imal edilmiş bulunsalar dahi burada yer alacağı; ancak, bunların izole edici basit mesnetlerden ve elektrik bağlantılarından ayrı bir aksam ile bileşik olanlarının, tümüyle söz konusu makine ve cihazların aksamı olarak sınıflandırıldığı, (örneğin, ütüler için rezistanslı plakalar, elektrik fırınları için plakalar).

            belirtilmektedir.

            Ayrıca bu kısmın "Aksam ve Parçalar" ile ilgili bölümünde, aksam ve parçaların terifelendirilmesine dair (XVI) bölümün genel açıklamalar notundaki genel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu pozisyonda yer alan eşyanın aksam ve parçalarının da bu pozisyonda kaldığı belirtilmiştir.

            Sözü edilen (XVI) bölümün genel açıklama notlarında, bu bölümün (I) numaralı kısmında yer alan istisnalar hariç olmak üzere, genel olarak, sadece veya esas itibariyle belirli bir makinede veya aynı pozisyona (84.79 ve 85.43 pozisyonundakiler dahil) giren bir veya birden çok makinelerde kullanılmaya elverişli aksam ve parçaların, ait oldukları makine ve cihazların pozisyonlarında yer aldığı, bununla beraber aşağıda sayılan aksam ve parçalar için ayrı pozisyonların açıldığı ifade edilmiş, ancak bu kuralların, kendi başlarına bu bölümün herhangi bir pozisyonunda yer almış bulunan aksam ve parçalar için uygulanamayacağı belirtilmiştir. Ayrıca bu tür aksam ve parçaların, belirli bir makinenin aksamı olarak kullanılmak üzere özel olarak imal edilmiş olsalar dahi kendi pozisyonlarında yer aldıkları belirtilmiş ve bu çeşit aksam ve parçalar arasında 85.16 pozisyonundaki elektrikli ısıtıcı rezistanslar da sayılmıştır.

            Bu açıklamalara göre, elektrikli ısıtıcı rezistansların ÖTV karşısındaki durumu aşağıda belirtilmiştir;

            8516.80 tarife pozisyonu alt açılımında yer alan, izole edici bir mesnet üzerine monte edilmiş olan tel, levha ve çubuk halindeki elektrikli ısıtıcı rezistanslar, belirli bir makine veya cihazda kullanılmak amacıyla özel olarak imal edilmiş olsalar dahi burada yer almakta olup, elektrikle ısıtılan cihazların imalatında kullanılan ısıtıcı rezistanslardan kullanıma hazır ebatta ve boyda olanları, yani hazır rezistans halinde bulunanları ÖTV kapsamına girmektedir.

            Ancak, elektrikli ısıtıcı rezistanslarından,

            a) İzole edici basit mesnetlerden ve elektrik bağlantılarından ayrı bir aksam ile bileşik olanları, tümüyle söz konusu makine ve cihazın aksamı olarak değerlendirilecek ve ÖTV' ye tabi olmayacaktır. Örneğin ütüler için rezistanslı plakalar, elektrik fırınları için hazırlanmış plakalar ÖTV' ye tabi olmayacaktır.

            b) İzole edici mesnet üzerine monte edilmemiş halde olan tel, levha veya çubuk halindeki rezistanslardan ısıtıcı rezistans aksamı olduğu anlaşılabilecek şekilde muayyen uzunlukta kesilerek şekil verilmiş veya diğer tarzda şekle sokulmuş olanları, ısıtıcı rezistans aksam ve parçası olarak ÖTV' ye tabi tutulmayacaktır.

            Şirketiniz tarafından imal edilen ürünler ile ilgili olarak ... Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce verilen ... tarihli inceleme raporunda, incelenen ürünlerin buzdolaplarında buz çözücü olarak kullanıldığı, ısıtıcıların çok düşük güce sahip oldukları, tek başlarına veya buzdolabı dışında ısıtıcı olarak kullanılmalarının mümkün olmayacağı kanaatine varıldığı anlaşılmıştır.

            Diğer yandan, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listenin dipnotunda, bu listede yer alan malların aksam ve parçalarının verginin konusuna girmediği belirtilmiştir.

            Buna göre, şirketiniz tarafından üretilen PVC kaplı alüminyum folyolu ısıtıcılar ile silikon kaplı alüminyum borulu ısıtıcılar sadece buzdolabında kullanılmak amacıyla özel olarak üretilen aksam ve parça olması nedeniyle özel tüketim vergisinin konusuna girmemektedir.

                                                                                                 Vergi Dairesi Başkanı

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.