Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakumlu yol süpürme araçları üzerine monte edilecek ekipmanların ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
29 Ocak 2011

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-14

29/01/2011

Konu

:

Vakumlu yol süpürme araçları üzerine monte edilecek ekipmanların ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde,  müşterilerinizce ÖTV ve  KDV  ödenerek  satın alınan araçların,   firmanızca  vakumlu yol süpürme makinası ekipmanları monte edilerek vakumlu yol süpürme aracına dönüştürüldüğü belirtilerek, müşterilerinizin söz konusu araçları satın alırken ödedikleri ÖTV dışında, firmanızca monte edilen ekipmanlar için de ÖTV ödeyip ödemeyecekleri hususunda bilgi istenilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, Kanuna ekli (II)  sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araçlar ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 2/1-d maddesine göre motorlu araç ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ile  Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenlerdir.

Bu hükümlere göre, motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınan ve kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabı ÖTV'ye tabidir. 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.1.) bölümünde de açıklandığı üzere, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenler de ÖTV mükellefi olarak, söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edeceklerdir. Bu durumda ÖTV ödeyerek satın aldığı araçları kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca, bu aracın iktisabında ödediği ÖTV'yi, dönüştürülerek ilk iktisabı yapılan araçlar için  hesaplanan ÖTV'den indirmesi mümkündür. 

Dilekçenizden, müşterilerinizin ÖTV ödeyerek satın almış oldukları 87.04 tarife pozisyonundaki araçların firmanızca, üst yapı ekipman montaj hizmeti verilerek 87.05 tarife pozisyonunda yol süpürme aracına dönüştürüldüğü ve araçların bu müşterilerinizce satıldığı veya kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, firmanızca verilen montaj ve tadilat hizmeti  ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

Ancak, müşterilerinizin satın aldığı 87.04 tarife pozisyonundaki araçları firmanıza tadil ettirerek 87.05 tarife pozisyonundaki vakumlu yol süpürme aracına dönüştürmesi ve aracın bu şekilde kayıt ve tescil ettirilmesi halinde, dönüştürülen aracı ilk iktisap kapsamında satan, kullanan, aktifine alan veya kayıt ve tescil ettirenler tarafından ÖTV beyan edileceği tabiidir.

Diğer taraftan, motorlu araç ticareti yapanlardan satın aldığınız araçlar üzerine firmanızca ek imalat ve tadilat yapılarak yol süpürme aracına dönüştürülen araçların firmanızca satışının yapılması halinde, ÖTV mükellefi olarak firmanızca ÖTV beyan edileceği tabiidir. Bu şekilde işlem yapılması ve 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (2.5) bölümünde belirtilen şartları haiz olmanız halinde,  ek imalat ve tadilat yapmak üzere araç alımlarınızda ÖTV ödenmemesi için Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak yazı almanız mümkün bulunmaktadır.

                                                          Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                     Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

  (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.