Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
87.02 tarife pozisyonunda yer alan bir aracın diğer tarife pozisyonlarında yer alan arçalara dönüştürülmesi halinde ÖTV farkının doğup doğmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.31.15.01-ÖTV.02-3

02/02/2011

Konu

:

ÖTV UYGULAMASI

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ...'ten ithal araç olarak girişi yapılan 2000 model ... 2.5 TDİ aracın AİTM İthal Araç Karayolu Uygunluk Belgesi ile 10 kişilik minibüs olarak  tadil edildikten sonra  6/6/2008 tarihinde ... adına tescil edildiği, 5/3/2010 tarih ve 5234 yevmiye nolu araç satış sözleşmesi ile satın aldığınızı belirttiğiniz bu aracı tadil ettirerek  7 kişilik koltukları ile binek otomobiline veya (8+1)  yolcu kapasiteli minibüse çevirmeniz halinde ÖTV farkı ödeyip ödemeyeceğiniz konusunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüsler hariç), 87.03 ve 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonunda yer alan mala dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

10 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (B) bölümünde belirtildiği gibi, Kanuna ekli (II) sayılı listede 87.02 tarife pozisyonunda yer alan araçlardan, sürücü dahil 10 kişi ila 15 kişi taşıma kapasitesi olanlar "minibüs" olarak değerlendirilmektedir. Şoför dahil 9 kişiye kadar  insan taşımaya mahsus araçlar ise ÖTV uygulamasında 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımaya mahsus araç grubuna girmektedir. Buna göre (8+1) koltuklu araçlar Karayolları Trafik Kanunu ve Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu uygulamasında minibüs olarak değerlendirilip minibüs ruhsatı verilmesine rağmen, ÖTV yönünden binek otomobilleri grubunda sınıflandırılacaktır. Dolayısıyla Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki araçların kayıt ve tescil edildikten sonra 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlara dönüştürülmesi halinde, bu şekilde dönüşümü yapılan araçların kayıt ve tescilinde Kanunun 15/2-b maddesine göre işlem yapılması gerekmektedir.

ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonuna dahil olan araçlardan;

-Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltukmontajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır.) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dahil toplam yük ağırlığı) %50'sinin altında olup (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç):

İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm3'ün altındakilerin  %10

İstiap haddi 850 kilogramı geçip  motor silindir hacmi 2800 cm3'ün altındakilerin %10

-Motor silindir hacmi 3200 cm3'ü geçmeyen sürücü dahil 9 kişilik oturma yer olanların %10

-Diğerleri:

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenlerin %37

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenlerin %60

Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenlerin %84                                                   

Oranında vergilendirilmesi öngörülmüştür.

87.02 tarife pozisyonundaki sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan minibüslerde geçerli olan ÖTV oranı ise % 9'dur.

Özelge talep formunuz eki belgelerin tetkikinden söz konusu aracın, 2461 cm3 silindir hacminde sürücü dahil 10 kişilik oturma yeri olan  87.02 tarife pozisyonundaki minibüs olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre 87.02 tarife pozisyonundaki minibüsün, sürücü dahil 9 veya daha az oturma yeri olan araca tadil edilmesi  halinde, 87.03 tarife pozisyonundaki bir araca dönüştürülmesi söz konusu olacaktır. Bu durumda, motor silindir hacmi 2461 cm3 olan aracın sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan bir araca dönüştürülmesi halinde, bu şekilde dönüşümü yapılan aracın kayıt ve tescilinden önce, ilk iktisabındaki ÖTV matrahı üzerinden % 10 oranında ÖTV hesaplanarak 2A numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan edilmesi ve hesaplanan vergiden, aracın ilk iktisabında ödenen ÖTV indirildikten sonra kalan kısmın ödenmesi gerekmektedir.

Söz konusu aracın sürücü dahil 8 veya daha az oturma yeri olan bir araca dönüştürülmesi halinde ise aracın tadilattan sonraki (yük taşıyıp taşıyamayacağı, istiap haddi gibi) teknik özelliklerine göre yukarıdaki tabloda yer alan oranlar üzerinden ÖTV'ye tabi tutulması gerekecektir.

                                                                                                                 Vergi Denetmeni Y.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.