Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pişik önleyici bebek ve talk pudrasının ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-95

03/02/2011

Konu

:

Pişik önleyici bebek ve talk pudrasının ÖTV'ye tabi olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, talk pudrasının ÖTV'ye tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-c maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 4/1-a maddesine göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar için ÖTV'nin mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malları müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olarak belirlenmiştir.

Kanunun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, Kanuna ekli listelerdeki mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olup, herhangi bir malın ÖTV Kanunu kapsamında vergiye tabi olup olmadığına karar verebilmek için o malın  G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekmektedir. Ülkemizde G.T.İ.P. numarasının tespitine yetkili kuruluş olan Gümrük Müsteşarlığından (Gümrükler Genel Müdürlüğü) alınan bir yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9 uncu maddeleri uyarınca mükelleflerin G.T.İ.P. numarası tespitine yönelik bilgi taleplerinin 13/3/2008 tarih ve 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca bağlayıcı tarife bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgisi talebi şeklinde ve söz konusu eşyaya ilişkin analiz raporu, broşür, katalog gibi sınıflandırmayı kolaylaştıracak her türlü bilgi ve belgenin ibraz edilerek, anılan Tebliğlerde yer alan formla Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine yapılması gerektiği bildirilmektedir.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede, 33.04 tarife pozisyonunda güzellik müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç) (güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil) manikür ve pedikür müstahzarları yer almaktadır.

Buna göre, dilekçenizde bahsi geçen talk pudrasının ithalatını veya imalatını yapmanız durumunda, yukarıdaki prosedüre uygun olarak G.T.İ.P. numarasının tespitinin yaptırılması ve bu tespit neticesinde söz konusu malın 33.04 tarife pozisyonunda değerlendirilmesi halinde, ÖTV mükellefi olarak teslimlerinizde % 20 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu ürünün  imalatçısı veya ithalatçısı olmamanız halinde, bu ürün  33.04 tarife pozisyonunda ÖTV'ye tabi ürün olsa dahi, ithalatçıdan veya yurt içindeki pudra üreticilerinden ÖTV ödenerek satın alındıktan sonra nev'inde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın aynen veya paketlenerek tesliminde ÖTV uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Ancak söz konusu malın 33.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılan vergiye tabi bir mal olarak ÖTV' mükellefi ithalatçı veya imalatçıdan satın alınmasından sonra, teknolojik ekipmanlar yardımıyla belli oranlarda diğer maddelerle karıştırılması sonucu elde edilen malın ambalajlanarak perakende satışa sunulması işlemi yeni bir imalat olarak değerlendirileceğinden, bu şekilde imal ettiğiniz ve yine 33.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılan  malın tesliminde ÖTV uygulanması gerekmektedir. ÖTV Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca, bu şekilde teslim edilen mal için hesaplanacak ÖTV'den, bu malların ithalinde veya ÖTV mükellefinden satın alınmasında ödenen ÖTV'nin indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, 2526.20.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan mal, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer almadığından ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

                                                                                              Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                                        Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

  (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.