Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmal edilen meyve suyu soğutma makinesi tesliminin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-97

03/02/2011

Konu

:

Meyve suyu soğutma makinesi imalatının ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

İlgi talep formunuzda, firmanızın meyve suyu soğutma makinesinin imalatını yapacağını belirterek imal edilen ürünün tesliminin ÖTV'ye tabi olup olmadığı, ÖTV'ye tabi ise söz konusu ürüne  uygulanacak ÖTV oranı konusunda görüş talep edilmektedir.


4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi  Kanununun 1/1-c maddesinde, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu belirtilmiş olup, malların  gümrük tarife istatistik pozisyonlarının belirlenmesinde tek yetkili kurum Gümrük Müsteşarlığıdır. ÖTV Kanununun 4/1-a maddesine göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar için ÖTV'nin mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.


Diğer taraftan Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki 84.18  tarife pozisyonunda, buzdolapları, dondurucular ve diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar (elektrikli olsun olmasın); ısı pompaları (84.15 pozisyonundaki klima cihazları hariç), (Diğer soğutucu veya dondurucu cihazlar, ısı pompaları hariç) yer almaktadır.

Buna göre, firmanız tarafından imalatı yapılan meyve suyu soğutma makinesinin (IV) sayılı listede 84.18 tarife pozisyonunda yer alan  mallardan olması halinde, üretilen bu malın teslimi  % 6,7 oranında ÖTV'ye tabi olacaktır.

Söz konusu malın gümrük tarife istatistik pozisyonunun Gümrük Müsteşarlığınca belirlenebileceği tabiidir. Bu konuda Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9 uncu maddeleri uyarınca mükelleflerin G.T.İ.P. numarası tespitine yönelik bilgi taleplerinin, 13/3/2008 tarih ve 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No. lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca bağlayıcı tarife bilgisi veya 11 Seri No. lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgisi talebi şeklinde ve söz konusu eşyaya ilişkin fatura, analiz raporu, broşür, katalog gibi sınıflandırmayı kolaylaştıracak her türlü bilgi ve belgenin ibraz edilerek, anılan Tebliğlerde yer alan formla Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine yapılması gerektiği belirtilmiştir.

                                                                                Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                               Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.