Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cep telefonu aksamının ithali hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-104

20/04/2011

Konu

:

Cep telefonu aksamının ithali

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile Türkiye içerisinde montajı yapılmak üzere cep telefonu aksamlarının ithal edilip montajının yapılarak cep telefonu haline getirilip satılması durumunda ÖTV'nin, söz konusu aksamların ithalatı sırasında gümrük idaresine mi ödeneceği, yoksa montajı yapılan telefonların yurt içinde satış aşamasında genel kurallara göre mi beyan edilerek ödenmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/c bendi ile bu Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Buna göre cep telefonlarının ithalatı veya yurt içinde imalatçısı tarafından ilk teslimi ÖTV'ye tabi bulunmaktadır.

Bununla birlikte, Kanuna ekli  (IV) sayılı listenin sonundaki "Bu listedeki malların aksam ve parçaları kapsama dahil değildir." ifadesi ile (IV) sayılı listede G.T.İ.P. numarası yer alan mallardan aksam ve parça mahiyetinde olanların verginin konusuna girmediği belirtilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yurt dışından cep telefonu aksamı ithal edilerek yurt içinde yapılan montaj neticesinde imal edilen cep telefonlarının ilk teslimi ÖTV'ye tabi bulunmaktadır.

Bu amaçla ithal edilen malların Kanuna ekli  (IV) sayılı liste kapsamına girip girmediğine ve aksam ve parça kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine dair bilginin Gümrük Müsteşarlığından (Gümrükler Genel Müdürlüğü) edinilmesi mümkündür.

Öte yandan, aynı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca, (IV) sayılı listede yer alan mallar için vergilendirme dönemi faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleri olup, beyannamenin, vergilendirme dönemini izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

                                                                                 Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                            Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

    (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.