Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konsantre malların ithalinde ödediğiniz özel tüketim vergisinin, yine aynı listede yer alan malların üretiminde kullanmış olmanız nedeniyle ithalde ödenen ÖTV'nin, tahsil etmiş olduğunuz ÖTV'den indiriminin mümkün olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2011

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-103

20/04/2011

Konu

:

ÖTV İndirimi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer alan konsantre malların ithalinde ödediğiniz özel tüketim vergisinin, yine aynı listede yer alan malların üretiminde kullanmış olmanız nedeniyle ithalde ödenen ÖTV'nin, tahsil etmiş olduğunuz ÖTV'den indiriminin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesinin 1/c bendii ile Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenler tarafından teslimi ÖTV'nin konusuna alınmıştır. Söz konusu Kanunun 1/2 ‘nci maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 4/1-a maddesinde ise ÖTV'nin mükellefinin, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, yurtdışından veya yurtiçindeki parfüm üreticilerinden alınan parfümü, suyla veya belli oranlarda alkol ve diğer maddelerle karıştırıp elde ettiği ürünü ambalajlayarak perakende satışa sunan firmalar, imalatçı olarak değerlendirilecek ve bu şekilde imal edilen parfümlerin tesliminde de ÖTV uygulanacaktır.

Bu nedenle, ÖTV'ye tabi bir malın içine su katılıp seyreltilerek ambalajlanması halinde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numarası değişmese dahi ÖTV'ye tabi yeni bir mal imal edilmiş sayılarak, bu malın tesliminde ÖTV uygulanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, anılan Kanunun 9 uncu maddesinde, ÖTV'ye  tabi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen verginin, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirileceği bildirilmiştir.

Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, şirketinizce ÖTV'si ödenerek ithali gerçekleştirilen (IV) sayılı liste kapsamında konsantre ürünün su katılıp seyreltilerek aynı liste kapsamında (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numarası değişmemiş olsa da) ÖTV'ye tabi ürünün imal edilerek tesliminde hesaplanan ÖTV'den, teslim edilen ürünün imalinde kullanılan mal için ithalde ödenen ÖTV'nin indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak ÖTV ödenerek ithal edilen malın henüz imalata girmemiş olması veya imalata girmiş olmasına rağmen imal edilen malın henüz ÖTV uygulanarak satılmamış olması halinde, ithal edilen malın imalata girmeyen kısmına ödenen ÖTV'nin veya imal edilen malın henüz satılmayan kısmının imalinde kullanılan mala isabet eden ÖTV'nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.    

                                                               Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                 Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.