Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deniz taşıma araçlarının ithalinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 2.MADDE-11

02/01/2012

Konu

:

Deniz taşıma araçlarının ithalinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızda, şirketinizin deniz motoru ile hareket ettirici unsuru (motor) dahil veya hariç olmak üzere tekne ithal edip, yurt içine veya yurt dışına satışını yaptığınızdan bahisle, söz konusu malların ithalatı aşamasında ÖTV hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinin (b) bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının; (c) bendinde ise söz konusu listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanların ithalatının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Kanunun 2/1 inci maddesinin (b) bendinde ilk iktisap; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 4/1 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde ise, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olmayan malları ithal edenlerin, kayıt ve tescile tabi olan mallar açısından ise motorlu araç ticareti yapanların ÖTV mükellefi oldukları hükme bağlanmıştır.

Kanunun 2/1 inci maddesinin (d) bendiyle ilgili açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (2.5) bölümünde motorlu araç ticareti yapanların, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olan araçları satmak üzere, imal, inşa veya Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınan "Garanti Belgesi"ne istinaden ithal edenler, fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte olduğu tespit edilenler olduğu belirtilmiştir.

İlgide kayıtlı başvurunuzun incelenmesinden, Şirketiniz tarafından ithal edilen deniz taşıtlarının Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 89.03 pozisyonundaki "Yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri; kürekli kayıklar ve kanolar" olarak tarif edilen mal grubuna dahil olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu tarife grubunda yer alan teknelerden 18 gros tonilatoyu geçen ve ticari amaçla kullanılanların ÖTV uygulamasında kayıt ve tescile tabi olan araçlar olarak değerlendirilmesi ve buna göre vergilendirilmesi gerekmektedir. 18 gros tonilatoyu geçmeyen bu tarife grubundaki tekneler ise kayıt ve tescile tabi olmayan araçlar olarak değerlendirilecektir. İthale konu teknelerin (birim ağırlığının 100 kilogramı geçmesi, kürekli kayık ve kano olmaması şartıyla) motorunun takılı durumda olup olmaması ÖTV uygulamasında önem arz etmemektedir.      

Yukarıdaki açıklamalara göre, 18 gros tonilatonun üzerinde ve ticari amaçla kullanılan teknelerin ithalinde, şirketinizin yukarıda tanımı yapılan motorlu araç ticareti yapanlardan olması durumunda ithalatta ÖTV hesaplanmayacak ve ithal edilen araçların alıcılar tarafından şirketinizden iktisabı veya şirketiniz tarafından kullanılmaya başlanılması sırasında ÖTV uygulanacaktır.

Diğer taraftan, şirketinizin motorlu araç ticareti yapanlar kapsamında bulunmaması halinde, ithal edilen 89.03 tarife pozisyonundaki her türlü tekne için gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte ÖTV hesaplanması ve şirketiniz tarafından gümrük idaresine ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde ÖTV ödenerek ithal edilen araçların aynen üçüncü kişilere satışında ÖTV hesaplanmayacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.