Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi ÖTV beyannamesi verilmesi gerektiği hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-3-MUK-2011-28-4

02/01/2012

Konu

:

Vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi ÖTV beyannamesi verilmesi gerektiği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, 13.4.2006 tarihinde kurulan şirketinizin faaliyet konuları içerisinde şarapçılık imalatı ve pazarlamasının da yer aldığı, ÖTV beyannamelerinin verilmemesi üzerine ... Vergi Dairesince beyana çağrı mektubu gönderildiği belirtilerek, şirketinizin gayri faal olması nedeniyle ÖTV beyannamesi verip vermeyeceğinin bildirilmesi istenilmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/c bendi ile Kanuna ekli (III) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ÖTV'nin konusuna alınmıştır. Kanunun 4/1 inci maddesinde, (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerin ÖTV mükellefi olacağı hükme bağlanmıştır.

ÖTV Kanununun 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında ÖTV'nin, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunacağı, şu kadar ki, adi ortaklıklarda verginin ödenmesinden ortakların tamamı müteselsilen sorumlu olmak üzere ortaklardan herhangi birisi tarhiyata muhatap tutulacağı, bu verginin beyannamenin verildiği günde, beyanname posta ile gönderilmişse vergiyi tarh edecek daireye geldiği tarihi takip eden yedi gün içinde tarh edileceği, verginin de beyanname verme süresi içinde ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Kanuna ekli  (III) sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir. Beyanname, vergilendirme dönemini izleyen ayın onbeşinci günü akşamına kadar mükellefin katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.

Öte yandan 1 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğinin (12.2.) bölümünde, ÖTV mükelleflerinin bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemle ilgili olarak beyanname vermek zorunda olduğu belirtilmiştir.

Anılan Tebliğin (3 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğinin 4. fıkrasıyla değişen) (12.3.) bölümünde, ÖTV mükelleflerinin vergiye tabi işlemleri bulunsun bulunmasın, bir ay içindeki faaliyetleriyle ilgili olarak Tebliğekinde yer alan [(III) sayılı listede yer alan alkollü içkiler için Ek-8 numaralı] bildirim formunu takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar  Gelirler Genel Müdürlüğünün www.gelirler.gov.tr adresinde hizmet veren İnternet Vergi Dairesi/ Kurumlar-Gelir Vergi Dairesine gönderecekleri açıklanmıştır. Ancak bu bölümde 20 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile yapılan değişiklikle, ithalatı olmayan ÖTV mükelleflerinin bildirim vermemesi öngörülmüştür.

Yukarıda belirtilen kanun maddesi hükümleri ve tebliğ açıklamaları gereğince, ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan alkollü içkileri üretenlerin,  ÖTV mükellefli olarak, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak ÖTV beyannamelerini ve Aralık 2010 dönemi dahil EK:8 numaralı ÖTV bildirimini vermesi gerekmektedir.

Öte yandan, (III) sayılı listedeki malların imalini yapmayanların ÖTV mükellefi olması söz konusu değildir. Bu nedenle, bir firmanın faaliyet konuları içinde şarapçılık imalatı ve pazarlamasının bulunması, bu malları imal etmediği sürece ÖTV mükellefiyeti tesis edilmesini gerektirmemektedir. Dolayısıyla  ÖTV'nin konusuna giren mal imalatınızın bulunmaması halinde ÖTV mükellefiyetinin iptali talep edilebilecektir.      

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.