Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi Sicil Belgesi'ne sahip firma tarafından motorlu taşıt aracına tadilat yapılarak teslim edilmesi durumunda ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 2.MADDE-18

02/01/2012

Konu

:

Sanayi Sicil Belgesine sahip firma tarafından tadilat veya ek imalat yapılarak teslim edilen taşıt araçlarında ÖTV uygulaması,

 

         

 

İlgide kayıtlı talep formunuzda, firmanızın apronda kullanılmak üzere  motorlu taşıt aracı üzerine monteli hasta nakil sistemi tadilatı yapılarak  teslim edilmesinde  ÖTV uygulanmasına ilişkin görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçların ilk iktisabı, (c) bendi ile de kayıt ve tescile tabi olmayan araçların ithali veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanunun 2 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendinde ilk iktisabın, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hükme bağlanmıştır. Aynı maddenin 1 numaralı fıkrasının (d) bendinde motorlu araç ticareti yapanlar, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanları imal, inşa veya ithal edenlerle fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

Bu hükümlere göre, özelge talep formunuzda bahsi geçen hasta nakil sistemi yapılarak tadil edilen aracın teslimi ÖTV'ye tabi bulunmaktadır. Söz konusu aracın kayıt ve tescile tabi olması halinde, ÖTV Kanununun 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına göre  ilk iktisap (fatura) tarihinden önce 2A numaralı, kayıt ve tescile tabi olmaması halinde ise aynı maddenin 2 nci fıkrasına göre teslimini takip eden ayın 15 inci günü akşamına kadar 2B numaralı ÖTV beyannamesi verilmek suretiyle verginin ödenmesi gerekmektedir.

Öte yandan 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (2.5.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, motorlu araçların tadilatını veya bu araçlarla ilgili ek imalat yapıldığını gösterir sanayi sicil belgesini haiz olan imalatçıların, bu araçları tadilat veya ek imalat yaparak satmak üzere motorlu araç ticareti yapanlardan alımında veya ithalinde ÖTV uygulanmaksızın işlem yapılması amacıyla Başkanlığımıza başvurarak yazı almaları mümkün bulunmaktadır. Ancak özelge talep formunuzda bahsi geçen  Maliye Bakanlığınca  firmanıza verilen ..... tarih ve .........  sayılı yazının .......tarih ve ........ sayılı sanayi sicil belgesine istinaden düzenlendiği anlaşılmış olup, başvurunuz ekinde yer alan ....... tarih ve ...........sayılı sanayi sicil belgesine  istinaden Maliye Bakanlığınca düzenlenen bir muafiyet yazısı bulunmamaktadır. Bu durumda Maliye Bakanlığınca verilen yazıya esas teşkil eden ..........tarih ve ...... sayılı sanayi sicil belgesinin yenilenmiş olması halinde Maliye Bakanlığının söz konusu yazısı geçersiz olup, yeni sanayi sicil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğiyle birlikte Maliye Bakanlığına (Gelir İdaresi Başkanlığı) başvurularak, bu amaçla  yeni bir yazı verilmesi talep edilebilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.                                       

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.