Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İskontolu araç satışında ÖTV matrahı hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 12. MADDE-29

02/01/2012

Konu

:

İskontolu araç satışında ÖTV matrahı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, distribütör firma tarafından kampanya indirimi yapılmadığı halde, bayi tarafından ticari teamüller içinde fatura bedeli üzerinden % 10 iskonto yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının sonuna 5766 sayılı Kanunun 19/d maddesiyle eklenen hükümlerle, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan alınacak verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağı hükme bağlanmıştır. İthalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahı esas alınacaktır. Verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından % 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden indirilecektir.

Bu hükme göre, ÖTV mükelleflerinin ilk iktisap kapsamında satışını yaptığı (II) sayılı listedeki mallar için hesaplayacakları ÖTV'nin matrahı bu malların alış bedelinden daha düşükse, ÖTV, alış bedeli üzerinden hesaplanacaktır. Bu malların ÖTV mükellefi tarafından kullanıcılara teslimi tarihine kadar, malları mükellefe satanların satış bedelinden indirim yapmış olması halinde, mükellefin alış bedelinin % 10'unu aşmamak üzere yapılan indirim tutarının alış bedelinden düşülmesi sonucu kalan tutar ÖTV'nin matrahının tespitinde dikkate alınacaktır. Mükellefin satış bedelinin, ÖTV matrahının tespitinde dikkate alınacak olan bu tutardan düşük olması halinde vergi, satış bedeli üzerinden değil, bu tutar üzerinden hesaplanacaktır.

Buna göre, distribütörden satın alınan araçların ilk iktisap kapsamında satışı tarihine kadar distribütör tarafından bir iskonto yapılmadığı halde bayi tarafından alış bedelinden daha düşük bir bedelle satılması durumunda, ÖTV'nin, alış bedeli üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

Öte yandan bayilerin araç satışında hangi oranda iskonto uygulanacağı konusunda görüş bildirilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.