Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununun 8/1. maddesi ile 2002/4930 sayılı BKK uygulamasında %5 oranında indirimli teminat uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV:2010:8-4/-11

03/01/2012

Konu

:

ÖTV?de İndirimli Teminat Uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz incelenmiş ve aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, 2 nci maddesinde teslim ve teslim sayılan haller tanımlanmış, 3 üncü maddesinde ise (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın yurt içi teslimde veya teslim sayılan hallerde meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu hükümler uyarınca (I) sayılı listedeki malların ithali aşamasında vergiyi doğuran olay meydana gelmemekte, ancak ÖTV Kanununun 16/4 üncü maddesinde düzenlendiği üzere bu malların ithalinde, ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınması gerekmektedir. Teminatın alımına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.3.) ve (16.4.) bölümlerinde açıklanmıştır.

            Diğer yandan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı; söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren on iki ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği; bu hükümlere uyulmaması halinde ise bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır. Tecil-terkin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde yer almaktadır.

            Bu düzenlemeler çerçevesinde tecil-terkin uygulamasından ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları, (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde, bahsi geçen tebliğlerde düzenlenen usul ve esaslara uygun olarak kullanılmak üzere 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin ekinde yer alan talep ve taahhütnameleri vermek suretiyle satın alan veya ithal eden "Sanayi Sicil Belgesi"ni haiz imalatçılar yararlanacaktır. Buna göre tecil-terkin uygulaması seçimlik bir hak olup, bu haktan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında belirlenen usul ve esaslara uyma zorunlulukları bulunmaktadır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 12 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1/e) bölümünde yer alan açıklamalara göre, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların ithalinin doğrudan imalatçılar tarafından yapılması ve imalatçının bu ürünleri (I) sayılı listedeki mallar dışındaki malların imalinde kullanacağını Tebliğ ekinde yer alan formu (EK:14) vermek suretiyle beyan etmesi halinde, gümrük idaresi tarafından, Bakanlar Kurulunun ürünün bu amaçla kullanılmasına ilişkin olarak belirlediği ÖTV tutarı kadar teminat alınacak, ithal edilen malların ithal tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde (I) sayılı listede yer almayan malların imalinde kullanılması halinde de kullanımın gerçekleştiği vergilendirme dönemine ait beyanname ile vergi tahakkuk ettirilecek ve Bakanlar Kurulu Kararına göre tecil edilmesi gereken kısım tecil edilecek, kalan kısım ise tahsil edilecektir. Tecil işleminin yapıldığı takvim yılını takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar uygulama kapsamındaki kullanımın YMM tarafından düzenlenen üretim raporu ile tevsik edilmesi gerekmektedir. Usulüne uygun düzenlenen raporun ibrazı ve uygulama kapsamında hesaplanan vergiden tecil edilen kısım düşüldükten sonra kalan tutarın ödenmiş olması halinde terkin işlemi yapılacaktır. İthal edilen malların kullanımı sonucu tecil-terkin işlemlerinin yapıldığına dair vergi dairesi tarafından düzenlenecek olan formun (EK:12) gümrük idaresine gönderilmesi üzerine gümrükte alınan teminat çözülecektir.

            Öte yandan 30/11/2002 tarihli ve 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, aynı cetveldeki malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde imal edilen ürünün tabi olduğu ÖTV tutarının uygulanması öngörülmüştür. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının uygulama usul ve esasları 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 3 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (5, 12, 14 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik) (11.) bölümünde açıklanmıştır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (11/d) bölümünde yer alan açıklamalara göre, söz konusu uygulamadan yararlanılabilmesi için, satın alınan veya ithal edilen malların, satın alma veya ithal tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içinde (B) cetvelindeki malların imalinde kullanılması zorunludur.

            Söz konusu uygulama kapsamında (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların aynı cetvelde yer alan malların imalinde kullanılmak üzere imalatçılar tarafından doğrudan ithal edilmesi halinde 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin yürürlüğe girdiği 21/9/2011 tarihinden önce geçerli olan 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.3/b) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.) bölümünde yer alan açıklamalar gereğince imal edilen ürünün tesliminde uygulanacak vergi tutarı kadar banka teminat mektubunun ya da banka teminat mektubuna göre daha likit değer olan Türk Lirasının gümrük idaresine verilmesi, bu şekilde teminat verilmediği sürece gümrükleme işleminin yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca bu uygulama kapsamında ithalat yapılabilmesi için imalatçılar tarafından düzenlenen 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğ ekindeki (EK:14) "Talep ve Taahhütname"nin de gümrük idaresine verilmesi gerektiği tabiidir.

            Ancak 14/9/2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2011/2198 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yağlama müstahzarlarının vergi tutarları baz yağların vergi tutarlarına eşitlendiğinden, 11/11/2011 tarihli genel yazımızda belirtildiği gibi 14/9/2011 tarihinden itibaren baz yağların 2002/4930 sayılı Kararname kapsamında yağlama müstahzarları üretiminde kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

           Ayrıca 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.4/e) bölümünde yer alan düzenlemede ithalatçı imalatçıların, ithal etmiş oldukları malları bu uygulama kapsamında usulüne uygun olarak imalatta kullanmaları halinde, bu kullanımın YMM tarafından düzenlenen üretim raporu ile tevsik edilmesi üzerine vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderileceği belirtilmiştir. Ancak 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (6.) bölümünde düzenlendiği üzere, bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren, vergi dairelerince söz konusu formun düzenlenebilmesi için, YMM'ler tarafından düzenlenen raporlarda imal edildiği belirtilen malların teslimine dair ÖTV beyanının da aranılması uygun görülmüştür. Dolayısıyla yukarıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hareket edilmesi ve bu kapsamda ödenmesi gereken ÖTV'nin de ödenmesi durumunda vergi dairesince düzenlenecek (EK:12) bilgi formundaki "Satılan Miktar" sütununa, ithal edilen maldan bu şekilde imalatta kullanılan miktar yazılacak ve gümrük idaresince, formda gösterilen bu miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda şirketinizin ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2710.19.99.00.21 G.T.İ.P. numaralı malı ithal ederek söz konusu listede yer almayan 3824.90.97.90.18 G.T.İ.P. numaralı malın üretiminde kullanılacağı ifade edilmesine rağmen, talep formu ekindeki (EK:14) "Talep ve Taahhütname"nin incelenmesinden, ithal edilen malın (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 3403.19.10.00.00 G.T.İ.P. numaralı malın üretiminde  kullanılacağı yönünde taahhütte bulunulduğu anlaşılmaktadır.

            Bu durumda (EK:14) ile 2002/4930 sayılı Kararname kapsamında üretim yapılacağı taahhüt edilen mal için ÖTV'ye ilişkin yükümlülüklerin bu Kararname uygulaması çerçevesinde ilgili dönemde yürürlükte olan mevzuat hükümleri uyarınca yerine getirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.